buitenland

Obama in gesprek met Castro, ‘een historische ontmoeting’

Door Shari Deira - 12 april 2015

De Amerikaanse president Barack Obama en president Raúl Castro van Cuba hebben elkaar voor het eerst in het echt ontmoet op de Summit of the Americas. Obama sprak zelf van een ‘historische ontmoeting’.

‘Onze regeringen zullen altijd meningsverschillen blijven hebben,’ zei Obama tijdens een persconferentie terwijl hij naast Castro zat. ‘Tegelijkertijd zijn we het eens geworden, dat het tijd is om stappen vooruit te nemen waar we allebei baat bij hebben.’

Relatie

De ontmoeting tussen de twee regeringsleiders was volgens Obama ‘vruchtbaar’, en de Amerikaanse president zei dat hij wil verdergaan met wat hij in december heeft beloofd: de diplomatieke relatie tussen de twee landen herstellen en de ambassades in Havana en Washington heropenen.

Op wat voor termijn dat zal gebeuren, is nog maar de vraag. Obama zegt dat er nog ‘cruciale stappen’ moeten worden gezet om de relatie te normaliseren. Een belangrijk punt daarbij is het schrappen van Cuba van de Amerikaanse lijst met terroristische organisaties. Obama wil dat verder laten onderzoeken.

Castro zei tijdens de persconferentie dat hij ‘een nieuw begin’ wil met de Verenigde Staten ondanks de ‘lange en gecompliceerde’ geschiedenis tussen de twee landen. ‘We zijn bereid om alles te bespreken, maar we moeten geduldig zijn. Heel erg geduldig.’

President Raúl Castro gaf ook een toespraak op de bijeenkomst in Panama, waarin hij zich uitliet over de betrekkingen van Cuba met Amerika. Hij sprak over de ‘agressie’ van de Amerikanen tijdens de Koude Oorlog, maar daar kan Obama niets aan doen, benadrukte Castro.

Eerste stap

Premier Mark Rutte (VVD) is ook op de summit en hoopt dat de ontmoeting van Obama en Castro goed uitpakt voor de regio. Hij ziet het eerste contact sinds de jaren vijftig van de vorige eeuw ‘als een eerste stap in een nieuwe relatie tussen beide landen’.

Over de eerste korte ontmoeting, waarbij beide leiders elkaar de hand schudden, zegt Rutte dat dat ‘een bijzonder moment en een historische gebeurtenis’ was. Het lange gesprek tussen de twee zou volgens de premier kunnen leiden tot meer openheid, economische groei en de democratische ontwikkeling van Cuba.

Nederland onderhoudt wel diplomatieke contacten met Cuba. Zondag heeft Rutte mogelijk een gesprek met Raúl Castro.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.