buitenland

Palestijnse topdiplomaat vergelijkt Netanyahu met IS-leider

Door Tom Reijner - 04 april 2015

Saeb Erekat, de voornaamste Palestijnse onderhandelaar in het vredesoverleg met Israël, is zijn boekje ver te buiten gegaan. Tijdens een interview op de Palestijnse tv vergeleek hij de Israëlische premier Benjamin Netanyahu met IS-leider Abu Bakr al-Baghdadi.

‘Netanyahu is de leider van de Joodse staat en Abu Bakr al-Baghdadi is de leider van de Islamitische Staat,’ zei Erekat volgens The Jerusalem Post.

Benzine

Wat is precies het verschil tussen beiden, vroeg de Palestijn zich af. Netanyahu is ‘een crimineel die een zestienjarige jongen met benzine overgoot en in brand stak’ en Al-Baghdadi is ‘een criminele terrorist die de hoofden afsnijdt van buitenlandse journalisten in Syrië en Irak’.

Erekat verwees met zijn zeer omstreden uitspraak naar de moord op Mohammed Abu Khdeir, die levend werd verbrand door drie extremistische Joden in juli in de Israëlische hoofdstad Jeruzalem. Het drietal is inmiddels al veroordeeld. Vlak na hun arrestatie veroordeelde Netanyahu de brute daad scherp.

Vredesoverleg

Erekat, een van de prominentste Palestijnse woordvoerders in de westerse media, is al twintig jaar actief als onderhandelaar in het vredesproces tussen Israël en de Palestijnen.

Hij was betrokken bij de totstandkoming van de Oslo-akkoorden (1993) en latere vredesonderhandelingen in bijvoorbeeld Camp David (2000). Hij behoorde tot de intimi van de voormalige Palestijnse leider Yasser Arafat.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.