buitenland

Poetin: westerse sancties zijn uitdaging voor Russische economie

Door Tom Reijner - 16 april 2015

De Russische president Vladimir Poetin beantwoordt donderdag weer heel wat vragen van diverse Russische burgers. In een uren durende show, die elk jaar op de staats-tv wordt uitgezonden, gaat hij in op tal van onderwerpen.

Hij ontkende nogmaals dat er Russische troepen in het conflictgebied in Oekraïne actief zijn. Kiev schendt het vredesakkoord door een economische blokkade in de oostelijke regio’s te handhaven, aldus Poetin. De mensen rond steden als Donetsk en Loehansk worden ‘in de steek gelaten‘ door de Oekraïense machthebbers.

Ook de (deplorabele) staat van de Russische economie en de westerse sancties stonden hoog op de agenda. Veel mensen maken zich zorgen over de gevolgen van de malaise en de confrontatie met het Westen.

Hoge prijzen

In het programma ‘Directe lijn met de president’ stellen bezorgde burgers vragen over de kelderende koopkracht als gevolg van de inflatie. Bellers klagen over de hoge prijzen, de lage lonen, de schamele pensioenen, de koers van de roebel en over hun woonomstandigheden en het lokale bestuur.

Echte verwijten klinken er niet, al klinkt wel de verwachting door dat zijn regering iets doet aan falende ondergeschikten, zoals lokale bestuurders, en de fouten van tegenstanders.

Sancties

Hoewel de sancties nog wel even zullen duren, zal de Russische economie weer binnen twee jaar groeien – of zelfs eerder, nu de roebel, de nationale munt, weer in de lift zit, is zijn verwachting.

Op dit moment heeft de economie zwaar te lijden onder de strafmaatregelen die zijn opgelegd vanwege de toestand in Oost-Oekraïne en de annexatie van de Krim. We moeten deze situatie in ons voordeel gebruiken, zei de Russische leider. Er zijn ‘bemoedigende signalen’ dat de productie van de Russische landbouwsector groeit, die op den duur de import van westerse levensmiddelen kan vervangen.

Moord

Over de moord op oppositiepoliticus Boris Nemtsov eind februari zei hij dat deze daad ‘tragisch’ en ‘schandelijk’ is, maar het is niet zeker dat het brein achter de aanslag wordt achterhaald.

Vijf Tsjetsjenen worden verdacht van betrokkenheid bij de zaak en zitten vast. Vragen over zijn privéleven zijn uit den boze. De 62-jarige president schermt zijn leven buiten het Kremlin nauwgezet af voor het publiek.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.