buitenland

Politie stopt man die aanslag wilde plegen op kerken in Parijs

Door Nina Bogosavac - 22 april 2015

De Franse politie heeft zondag een man opgepakt die wordt verdacht van het plannen van een gewapende aanval op een of twee kerken in Parijs. Hij was bekend bij de inlichtingendiensten vanwege zijn ambitie om zich mogelijk aan te sluiten bij jihadisten in Syrië.

De verdachte is een 24-jarige informatica-student van Algerijnse afkomst. De Franse minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve meldde dit woensdag.

Moord

De 24-jarige man had onder meer een Kalasjnikov, hardware en kogelvrije vesten, al zijn bezittingen zijn ingenomen.

De man wordt ook verdacht van betrokkenheid bij de moord op een 32-jarige vrouw, die op dezelfde dag dood werd aangetroffen in haar auto.

De geplande aanval op de kerken werd bij toeval ontdekt nadat de verdachte hulpdiensten had gebeld om te worden behandeld voor een wond.

Bloedspoor

Toen op de plek van bestemming bleek dat de wond een schotwond was, werd de politie gewaarschuwd.

Een bloedspoor leidde naar een auto waar de wapens van de verdachte werden bewaard. De politie denkt dat de man zichzelf per ongeluk heeft verwond.

Een controle van zijn appartement leverde ‘ondubbelzinnige documenten op’ waaruit blijkt dat het individu een aanval wilde plegen op een of twee kerken, zei de Franse minister.

Eerder vast

De Franse politie heeft in 2014 en 2015 nog de man gecontroleerd op verdachte activiteiten, maar er werd niks gevonden.

Volgens de Franse krant Le Monde werd de man eerder in bewaring gesteld toen hij terugkwam van een trip naar Turkije.

Sinds de aanslagen op het satirische weekblad Charlie Hebdo en de koosjere supermarkt in de Franse hoofdstad, is er sprake van een verhoogde staat van surveillance op mogelijke aanvallers. Ook patrouilleren de inlichtingendiensten sindsdien op kwetsbare locaties.

De Franse anti-terreur rechter Jean-Louis Bruguiere zegt in dit filmpje dat het arrest laat zien dat de dreiging van terrorisme in Frankrijk en andere landen groter wordt. Het doelwit was voor het eerst de katholieke kerk, laat hij weten.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.