buitenland

Politie voorkomt aanslag dankzij oplettende bouwmarktverkoopster

Door Servaas van der Laan - 30 april 2015

De Duitse politie heeft twee salafistische moslims opgepakt die mogelijk van plan waren een aanslag te plegen. De politie kwam de twee op het spoor dankzij een tip van een oplettende verkoopster in een bouwmarkt.

Maandagmiddag 30 maart rond 16.30 uur meldt een ogenschijnlijk normaal moslimpaar zich bij een verkoopmedewerkster van de Hornbach in Frankfurt.

Reinigingsmiddel

De man en een vrouw, die hun twee kinderen meegenomen hebben naar de bouwmarkt, vragen de medewerkster om reinigingsmiddelen voor hun vijver. De verkoopmedewerkster ruikt onraad als ze de hoeveelheid benodigde middelen hoort. Het echtpaar wil namelijk drie liter waterstofperoxide bestellen en ook een aanzienlijke hoeveelheid spiritus.

Waterstofperoxide is een chemisch reinigingsmiddel dat onder meer gebruikt wordt voor het reinigen van vijvers. Maar met drie liter had het echtpaar alle vijvers in de straat kunnen reinigen.

Bom

Omdat met het middel in grotere hoeveelheid in combinatie met zuur en aceton een bom kan worden gemaakt, vertrouwde de medewerkster het zaakje niet. Ze vroeg de man om legitimatie. Hij toonde haar, naar wat later bleek, een valse legitimatie.

Nadat het echtpaar was vertrokken, waarschuwde de medewerkster de politie. Die ging kijken bij het huis van het echtpaar. Daar bleek helemaal geen vijver te zijn. Bovendien hadden ze in de bouwmarkt een valse naam gebruikt. Dat was genoeg voor de politie om een onderzoek in te stellen.

Salafisten

In werkelijkheid bleek het te gaan om salafistische moslims Hilal en Senay D. Hilal D. had enkele jaren geleden al banden met een groepering die aanslagen voorbereidde en is meerdere keren met justitie in aanraking geweest.

Omdat op 1 mei meerdere evenement staan gepland in de buurt waar grote groepen samen komen, besloot de politie het zekere voor het onzekere te nemen. Een arrestatieteam viel in de nacht van woensdag op donderdag het huis binnen van het tweetal. Hier troffen de agenten, naast de waterstofperoxide, spiritus en aceton, een pijpbom, honderd scherpe patronen, delen van een automatisch wapen en tape aan. Alle ingrediënten om een huis-tuin-en-keukenbom van te maken.

Wielerwedstrijd

De politie vermoedt dat ze een bom wilden laten ontploffen bij een lokale wielerwedstrijd die vrijdag wordt gereden. De man was de afgelopen week meerdere keren gezien langs het parcours van de race.

Ondanks de arrestaties werd donderdagavond voor de zekerheid besloten de wielerwedstrijd af te gelasten.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.