buitenland

President Obama haalt Cuba van lijst van terreur-supporters

Door Elif Isitman - 14 april 2015

De Amerikaanse president Barack Obama heeft dinsdag Cuba van een lijst met ‘terrorisme-steunende staten’ geschrapt. Het Congres heeft 45 dagen de tijd op hierop te reageren.

Om het schrappen van Cuba van de lijst ongedaan te maken, zou het Amerikaanse parlement met nieuwe wetgeving moeten komen, iets dat niet waarschijnlijk lijkt, schrijft The Washington Post.

Toenadering

In navolging op de recente Amerikaanse toenaderingen tot het Caribische eiland, was dit de volgende stap die werd verwacht. Bijna een week geleden sprak Obama met zijn Cubaanse ambtsgenoot Raúl Castro tijdens de top met Amerikaanse staten in Panama, volgens velen een historisch moment.

De Verenigde Staten en Cuba proberen de weg te plaveien voor het herstel van diplomatieke betrekkingen. Hier is onder meer een versoepeling en uiteindelijke opheffing van het Amerikaanse embargo tegen het Zuid-Amerikaanse land het doel.

Communisme

Amerika sloot in 1961 de ambassade in Havana en besloot het communistische regime in Cuba niet langer als regering te erkennen. In 1962 kondigden de Verenigde Staten een handelsembargo af en in 1982 zetten de Amerikanen het land op de zwarte lijst van terrorismesupporters. Daar staan vanaf dinsdag nog maar drie landen op: Iran, Sudan en Syrie.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.