buitenland

Rechterhand Saddam en ‘IS-meesterbrein’ dood: wie was hij?

Door Elif Isitman - 17 april 2015

In Irak is een voormalig topfiguur uit het regime van Saddam Hussein en het vermeende brein achter de Iraakse tak van Islamitische Staat (IS) gedood. Het gaat om Izzat Ibrahim al-Douri, jarenlang een van de machtigste mannen in Irak.

De gouverneur van de Iraakse provincie Salahuddin meldt vrijdag dat hij is gedood bij gevechten tussen rebellen en het regeringsleger. Drie zelfmoordterroristen bliezen zichzelf op en onder de lichamen zou ook dat van al-Douri zijn.

Het moet nog worden geverifieerd of het lichaam echt van hem is. De gouverneur toonde een foto van het lichaam op de Iraakse staatstelevisie, en het lijkt erop dat het al-Douri is. Er wordt een autopsie op het lichaam verricht en de resultaten van een DNA-onderzoek worden binnenkort verwacht, meldt persbureau Reuters.

Saddam Hussein

Wie was al-Douri? Hij (72) was de laatste jaren een van de leiders van de soennitische Naqshbandi-militie, die samenwerkt met IS. De militie probeert de Iraakse regering omver te werpen.

Tijdens het regime van wijlen Saddam Hussein in de jaren tussen 1968 en 2003 was al-Douri een van de machtigste mannen. Hij was jarenlang plaatsvervangend bevelhebber van het Iraakse leger en vicevoorzitter van de Revolutionaire Raad. In die functies was hij ook betrokken bij de oorlogen tegen Iran en Koeweit. Net als Saddam Hussein, werd ook al-Douri geboren in de stad Tikrit, die inmiddels bevrijd is uit handen van IS.

Nadat de Amerikanen in 2003 Irak binnenvielen, werd al-Douri voorzitter van de illegale Ba’ath-partij. Dit was de regeringspartij uit de tijd van Saddam Hussein. Hij was toen een van de meest gezochte personen door de Amerikanen in Irak.

De gouverneur van Salahuddin noemde al-Douri in zijn statement het ‘meesterbrein achter de Islamitische Staat in Irak’. Zijn dood zou een stevige klap betekenen voor de terreurorganisatie.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.