buitenland

Relschoppers stichten enorme branden in Baltimore na begrafenis

Door Elif Isitman - 28 april 2015

Bij hevige rellen in de Amerikaanse stad Baltimore zijn maandag zeker vijftien agenten gewond geraakt. De gouverneur van de staat Maryland heeft de noodtoestand uitgeroepen en stuurt de nationale garde naar de stad.

Zes van de politieagenten zijn er ernstig aan toe, meldt CNN.

Relschoppers plunderden winkels, gooiden met bakstenen, sloegen autoruiten in en stichtten op verschillende plekken brand. Ook sneden ze de slang van een brandweerwagen door, terwijl die bezig was een brand in een geplunderde apotheek te blussen.

Naast de nationale garde, heeft gouverneur Larry Hogan van Maryland ook om 5000 extra agenten uit omliggende staten gevraagd te helpen. De politie van Baltimore houdt inwoners van de stad via Twitter op de hoogte van welke plekken vermeden moeten worden.

Racisme

De onrust ontstond na de begrafenis van de zwarte jongen Freddie Gray (25). Hij werd twee weken geleden gearresteerd en overleed vorige week zondag. Tijdens zijn arrestatie raakte hij gewond. Gray overleed een week later aan een verwonding aan zijn ruggengraat.

Vorige week waren er ook al ongeregeldheden in Baltimore naar aanleiding van de dood van Gray. De relschoppers beschuldigen de politie van racisme, maar het is nog onduidelijk wat er precies tijdens zijn arrestatie is gebeurd en of de politie buitensporig geweld heeft gebruikt. De jongen droeg tijdens de arrestatie een mes bij zich.

De politie is nu bezig met een onderzoek naar het incident en verwacht vrijdag meer duidelijkheid te hebben. Vooralsnog zijn zes agenten geschorst.

Politiegeweld

De situatie doet denken aan die in Ferguson (Missouri) en New York vorig jaar. Ferguson is de meest bekende zaak: daar ontstond grote onrust nadat de zwarte tiener Michael Brown werd doodgeschoten door een politieagent. Er waren toen meer dan een week lang rellen. Ook daar werd de nationale garde ingezet.

In New York overleed in december de 43-jarige Eric Garner naar aanleiding van verwondingen die hij tijdens een arrestatie en verzet daartegen opliep.

Zeker 27 mensen zijn opgepakt na de rellen van maandag, die al in de middag begonnen en zich voortzetten toen het donker werd. Tijdens de rellen werd ook op een agent geschoten, waarna de schutter wist te ontkomen. De rellen begonnen slechts enkele straten van de plek waar de begrafenis van Gray werd gehouden. Zijn familie heeft de rellen veroordeeld. ‘Dit is Freddie niet,’ zei zijn tweelingzus Fredericka, nadat de rellen uit de hand  begonnen te lopen.

Burgemeester Stephanie Rawlings-Blake heeft een avondklok ingesteld. Die gaat dinsdagavond in en blijft minimaal een week van kracht. Dinsdag zijn treinstations en scholen in Baltimore uit voorzorg gesloten.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.