buitenland

Republikeinen openen meteen de aanval op Hillary Clinton

Door Tom Reijner - 13 april 2015

De Amerikaanse oud-minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton (67) heeft zich zondag officieel opgeworpen als kandidaat voor het presidentschap van de presidentsverkiezingen in de Verenigde Staten, in 2016. Haar Republikeinse opponenten openden meteen de aanval.

De kandidatuur van Clinton werd al lange tijd verwacht, maar de beslissing werd toch iets anders gebracht dan eerder was aangekondigd: niet via sociale media, maar via een e-mail naar donateurs en vrijwilligers, afkomstig van haar campagneleider. Daarna publiceerde Clinton een video op haar website en YouTube.
http://www.youtube.com/watch?v=N708P-A45D0?feature=player_detailpage

Grootste kanshebber

In die campagnevideo, die inmiddels al door meer dan een miljoen mensen is bekeken, laat ze weten dat ‘gewone Amerikanen iemand nodig hebben die voor hen vecht’. ‘Ik wil diegene zijn,’ aldus de vrouw van oud-president Bill Clinton.

Zij geldt in het algemeen als de grootste kanshebber voor de Democratische nominatie. 81 procent van de Democraten zegt te overwegen op haar te stemmen, bleek uit een peiling van CBS News in februari.

Andere kandidaten hebben zich nog niet gemeld. Volgens The New York Times zijn haar potentiële rivalen gouverneur Martin O’Malley van Maryland, ex-senator Jim Webb (Virginia) en de onafhankelijke senator Bernard Sanders uit Vermont, die zich voor de Democraten kandidaat zou willen stellen.

Fel

De tegenstanders van Hillary Clinton reageren fel op haar beslissing, Senator Ted Cruz, die zich al eerder kandidaat stelde voor de Republikeinse nominatie, heeft op Twitter een video geplaatst waarin hij de kiezer op het hart drukt dat een stem voor Clinton een stem voor ‘mislukt beleid uit het verleden’ betekent. Rand Paul, de andere Republikeinse kandidaat, beschuldigt Clinton in een filmpje van arrogantie, corruptie en belangenverstrengeling.

‘Hillary Clinton’ is van mening dat de wet niet voor haar geldt,’ is te lezen op zijn Twitteraccount. Oud-gouverneur Jeb Bush (en broer van ex-president George W. Bush), die zich niet heeft opgeworpen, maar dat naar verwachting wel zal doen, komt met een handtekeningenactie tegen Clinton. ‘Wij moeten het beter dan doen Hillary. Als je haar per se wilt stoppen, voeg je naam dan toe,’ twittert hij.

Volgens oud-senator Rick Santorum heeft zij niet de ‘juiste visie om Amerika te leiden’. Maar volgens president Barack Obama zou Clinton een uitstekende president zijn, vooral vanwege haar ‘sterke boodschap’ .

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.