buitenland

Rijk en rampzalig: deze presidentskinderen maken het bont

Door Servaas van der Laan - 25 april 2015

Niet alle presidentskinderen kunnen even goed om gaan met de macht en rijkdom van hun vader of moeder. Deze vijf verwende presidentiële kinderen maakten het wel heel erg bont.

Gulnara Karimova is de oudste dochter van de Oezbeekse president Islam Karimov. Gedurende haar 42 levensjaren zat ze niet vaak stil. Ze studeerde aan Harvard, gaf les op de universiteit, was ambassadeur in Geneve en Madrid, werkte als telecombaas, richtte maar liefst vijf NGO’s op en runt haar eigen mode- en juwelelenlijn. Tussendoor is ze onder de naam Googoosha – de koosnaam van haar vader – te zien in muziekvideo’s.
http://www.youtube.com/watch?v=twUbNobKc-Q

Gulnara ziet er uit als een oosterse prinses, maar achter dat lieflijke voorkomen schuilt een hebzuchtige heks met despotische trekjes. Zo zou ze er niet voor terugdeinzen om de geheime dienst persoonlijk in te zetten om personen waar ze conflicten mee heeft uit te schakelen. Gulnara wordt onder meer verdacht van corruptie, afpersing, witwassen en bedreiging. Zelfs het Nederlandse Openbaar Ministerie zit achter haar aan. Volgens NRC Handelsblad zou Karimova honderden miljoenen euro’s hebben gekregen van twee, in Nederland gevestigde, telecombedrijven in ruil voor vergunningen en frequenties voor gsm-netwerken in Oezbekistan. Justitiediensten in verschillende landen hebben beslag laten leggen op de banktegoeden van Takilant, een in Gibraltar gevestigd bedrijf dat volgens justitie in handen zou zijn van Karimova. Met het bedrijf zou Karimova sinds 2001 al meer dan 1 miljard euro aan smeergelden hebben vergaard. Haar vriend en assistent zouden zijn veroordeeld tot celstraffen door een militaire rechtbank. Naar verluidt zou Gulnara het met haar diva-gedrag zelfs hebben verbruid bij haar vader en sinds enige tijd huisarrest hebben. Dit is lastig te controleren aangezien een vrije pers niet bestaat in Oezbekistan.

‘Teodorin’ zoals Mangue genoemd wordt, is de 45-jarige zoon van de president van Equatoriaal Guinea. Hij is officieel de tweede vice-president van het land, maar erg betrokken bij het mede-besturen van zijn land is hij niet. Mangue is vooral geïnteresseerd in dure auto’s, decadente feestjes en megalomane villa’s. In één weekend in Zuid-Afrika gaf hij 10 miljoen euro uit aan auto’s, champagne en renovaties aan zijn huizen. In dat weekend voegde hij twee Bentley’s, een MG Rover en een Lamborghini toe aan zijn wagenpark. Naast zijn huizen in Zuid-Afrika bezat de presidentszoon een huis in Californië van 28,5 miljoen euro en een optrekje aan Avenue Foch in Parijs. Ook is hij eigenaar van het hiphop-platenlabel TNO Entertainment. Daarnaast heeft Teodorin een nogal opvallende hobby: het verzamelen van Michael Jackson-relikwieën. Zo is Mangue eigenaar van de met kristal ingelegde handschoen die Jackson droeg tijdens zijn aller eerste ‘Bad Tour’. Ook heeft hij het ‘Thriller-jasje’ en een privéjet van de in 2009 overleden zanger.

Om zijn dure hobby’s te bekostigen pakt Mangue wel een erg groot deel van de olie- en gasinkomsten van het land door verduistering, afpersing en andere vormen van corruptie. Na jaren lang opgejaagd te zijn door Amerikaanse autoriteiten maakte Mangue enige tijd geleden een deal waarbij hij afstand deed van zijn bezittingen in Amerika en een deel van zijn vermogen afdroeg aan de autoriteiten. Dat geld werd teruggeven aan de arme bevolking van Equatoriaal Guinea die nauwelijks profiteert van de olie- en gasreserves. Eén van de onderzoekers zei over de deal: ‘Het is bevredigend voor de bevolking dat in ieder geval een deel van het geplunderde geld nu wordt teruggegeven aan hen’. De Michael Jackson-relikwieën mag Mangue houden.

Isabel Dos Santos (42) is de oudste dochter van de Angolese president Jose Eduardo Dos Santos. Daarnaast is ze met een geschat vermogen van ruim 3 miljard euro de rijkste vrouw van Afrika. Ze heeft haar kapitaal vergaard met investeringen via haar holdingmaatschappijen. Twee van die holdings zijn gevestigd in Amsterdam.

Volgens het tijdschrift Forbes dwingt Dos Santos bedrijven die in Angola zaken willen doen om aandelen aan haar af te staan. Veel van deze bedrijven zijn gevestigd in Portugal waartoe Angola tot 1975 behoorde. Zelf ontkent ze de beschuldigingen van Forbes en beweert ze dat al haar bezittingen rechtmatig door goed zakendoen zijn verkregen. Er bestaat hoe dan ook geen twijfel over het feit dat ze zonder haar vader, die al sinds 1979 de scepter zwaait in Angola, nooit zo rijk had kunnen worden.

Net als veel andere presidentskinderen houdt ook Isabel van leuke feestjes. Om te vieren dat ze tien jaar geleden met miljonairszoon Sindika Dokolo in het huwelijksbootje stapte, liet ze vanuit de hele wereld honderden gasten invliegen voor een feest dat drie dagen zou duren. Het regime van de familie Dos Santos lijkt zich nauwelijks te schamen voor hun rijkdom in een land waar veel inwoners het moeten doen met 2 dollar per dag. Toen Forbes Isabel Dos Santos uitriep tot eerste vrouwelijke miljardair van Afrika werd dit bericht jubelend verspreid door de regering: ‘We zijn verheugd door het feit dat zakenvrouw Isabel Dos Santos haar naam heeft gevestigd in de financiële wereld. Dit is goed voor Angola en vervult Angolezen met trots’.

Florencia Kirchner (24), beter bekend als ‘Flor’ of ‘Floppy’, is de jongste dochter van de Argentijnse president Cristina Kirchner. Ze heeft de beschikking over de miljarden die haar vader Nestor naliet toen hij in 2010 overleed. Een imago als keurig rijkeluiskindje is niets voor ‘Floppy’. Met haar rauwe en ravenzwarte voorkomen profileert ze zich als ‘jonge rebel’ die zich weinig aantrekt van wat anderen van haar vinden. Vanwege die uitstraling wordt ze in Argentinië ook wel eens vergeleken met Lady Gaga.

Terwijl Argentijnse burgers zuchtten onder een zware financiële crisis ging Florencia vrolijk met een nichtje en zes bodyguards shoppen in Parijs en Rome. Haar favoriete vervoersmiddel is het presidentiële vliegtuig Tango 1 dat ze rustig gebruikt om naar verjaardagsfeestjes van vriendinnen te vliegen. Daarin is ze overigens niet veel anders dan haar moeder die praktisch hetzelfde deed toen haar man nog president van het land was.

Terwijl vader Nicolas Maduro met zijn communistische regime het antikapitalistische geluid en haat tegen Amerika blijft verkondigen, staat zoon Nicolas Jr. vrolijk met dollarbiljetten te gooien op een Arabische bruiloft. Dat schiet het volk van Venezuela natuurlijk in het verkeerde keelgat.

En dat is niet het enige dat gewone Venezolanen tot waanzin drijft. Nicolas geniet namelijk tal van privileges in het land. Hij kreeg van zijn vader meerdere functies in het socialistische kabinet. Ook krijgt hij erebaantjes toegeschoven zoals bestuurder van de Nationale Filmschool van Venezuela. De communistische normen en waarden die het land van de president opgelegd krijgt, lijken dus niet echt te gelden voor het zoontje van de president.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.