buitenland

Rusland en Oekraïne sluiten nieuwe deal over staakt-het-vuren

Door Tom Reijner - 14 april 2015

De ministers van Buitenlandse Zaken van Duitsland, Frankrijk, Rusland en Oekraïne willen dat het in Minsk gesloten akkoord over een wapenstilstand in Oost-Oekraïne wordt nageleefd. Wat bespraken zij in Berlijn?

Op dit moment gebeurt die naleving onvoldoende: op veel plekken in het conflictgebied is het intussen een stuk rustiger, maar rond Donetsk en Marioepol wordt nog altijd gevochten.

De bewindslieden riepen in een gezamenlijke verklaring in de Duitse hoofdstad Berlijn op om meteen een eind te maken aan de opgelaaide strijd. Maar hoe?

Lichte wapens

De waarnemersmissie van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking (OVSE) in Oost-Oekraïne wordt versterkt, kwamen de vier partijen overeen. De OVSE wordt verder ondersteund met geld en personeel.

Daarnaast eisen ze dat niet alleen de zwaardere wapens zo snel mogelijk weggehaald van de frontlinie, maar ook de kleinere, lichtere wapens. Oekraïne en Rusland willen nu dat mortieren, geschut met een kleiner kaliber en alle soorten tanks uit het conflictgebied worden gehaald.

De vier ministers willen ook doorgaan met de uitruil van gevangenen. ‘Er is nog een lange weg te gaan om het conflict in Oekraïne te stoppen,’ zei de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Frank-Walter Steinmeier.

‘Tijdens de gesprekken werd meer dan eens duidelijke hoe anders Kiev en Moskou over de situatie denken. Hij is bang dat een duurzame vrede in Oekraïne niet zal worden bereikt als het akkoord niet wordt gehandhaafd.

Sabotage

Bij het conflict, dat nu al bijna een jaar aan de gang is, zijn al 6.000 mensen om het leven gekomen. De relatie tussen het Kremlin en het Westen is ernstig bekoeld. Amerikaanse en Europese leiders beschuldigen de Russische president Vladimir Poetin ervan dat hij actieve steun geeft aan de pro-Russische separatisten. Deze rebellen hebben een gedeelte van Oost-Oekraïne, dat grenst aan Rusland, in handen.

De machthebbers in Kiev hebben tot dusver direct contact met de rebellen vermeden, omdat zij hen niet willen erkennen. Vorige week zei de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov, die ook bij het overleg in Berlijn aanwezig was, dat Oekraïne pogingen doet om het in februari gesloten Minsk-akkoord ‘te saboteren‘.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.