buitenland

Sarkozy ondervraagd over ‘dubieus’ campagnegeld en oplichting

Door Elif Isitman - 01 april 2015

De oud-president van Frankrijk Nicolas Sarkozy is woensdag ondervraagd door de Franse politie over dubieuze campagnefinanciering. De verdenking komt op een politiek ongelukkig moment voor Sarkozy, die het opnieuw gemunt heeft op het Franse presidentschap.

De voormalige Franse president wordt hiermee opnieuw in verband gebracht met corruptie. Hij zou meer dan vijf uur lang zijn ondervraagd door agenten van de afdeling ‘financiële misdaad’, schrijft persbureau Reuters.

Timing

De ondervraging komt slechts twee dagen nadat de conservatieve Union pour un Mouvement Populaire (UMP) van Sarkozy een overwinning behaalde in de lokale Franse verkiezingen: slechte timing dus voor Hollande. De UMP versloeg, in samenwerking met de centrumrechtse Union des Démocrates et Indépendants (UDI), de Parti Socialiste (PS) van de zittende president François Hollande met een ruime meerderheid tijdens de lokale verkiezingen.

De reden voor het onderzoek naar Sarkozy is de vraag of het legaal is geweest dat zijn UMP-partij meer dan 500.000 euro aan boetes heeft betaald voor Sarkozy’s overbesteding van belastinggeld voor de financiering van zijn (mislukte) herverkiezingscampagne in 2012. In Frankrijk geldt de regel dat de kandidaat dit soort boetes zelf moet betalen.

Sarkozy zelf beweerde in december dat de terugbetaling door zijn UMP-partij de goedkeuring had ontvangen van het Franse ministerie van Financiën. Hij heeft daarna het geld terugbetaald.

Oplichting

Sarkozy ontving 153.000 euro aan staatssubsidie voor zijn campagne in 2012. Daarnaast kreeg hij een boete van 363.615 euro voor overbesteding aan de campagne. Zowel de subsidie als de boete werd met behulp van fondsenwerving door de UMP betaald. Zowel het voormalig hoofd van de UMP, Jean-François Cope, en de voormalige penningmeester Catherine Vautrin worden nu ook formeel onderzocht op verdenking van financiële oplichting.

Daarnaast kijken onderzoekers naar de activiteiten van Bygmalion, een bedrijf dat evenementen organiseert. De Franse politie verdenkt het bedrijf van over-facturering om zo extra geld voor de verkiezingscampagne van de UMP bij elkaar te krijgen.

In 2011 lag Sarkozy ook al onder vuur, omdat hij er toen van werd beschuldigd dat hij zijn verkiezingscampagne deels door de Libische dictator Muammar Khaddafi had laten betalen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.