buitenland

‘Somalische Amerikaan wilde aanslag plegen op legerbasis Texas’

Door Elif Isitman - 16 april 2015

Een Amerikaan uit Columbus in de staat Ohio is donderdag aangeklaagd wegens het voorbereiden van een terroristische aanslag. Hij zou van ‘een islamitische terreurbeweging’ de opdracht hebben gekregen in eigen land een aanslag te plegen.

De man heeft volgens de Amerikaanse FBI valse verklaringen afgelegd en zou steun verlenen aan de terreurbeweging. Hij kocht in april 2014 een enkeltje naar Griekenland en zou daarna via Istanbul zijn afgereisd naar Syrië, om daar ‘te trainen en te vechten met terroristen’, meldt NBC News.

Broer

Het gaat om de oorspronkelijk Somalische 23-jarige Abdirahman Sheik Mohamud. Hij zou in Syrië bij terreurbeweging Jabhat al-Nusra hebben getraind en had volgens de aanklacht de opdracht om terug in de Verenigde Staten een aanslag te plegen. Tijdens zijn training leerde hij onder meer wapens te hanteren, in te breken in gebouwen en algemene vechttechnieken te gebruiken.

De broer van de genaturaliseerde Amerikaan, Abdifatah Aden, kwam in juni 2014 om in Syrië, waar hij volgens justitie meevocht met Al-Nusra. Mohamud zou blij zijn dat zijn broer een ‘martelaarsdood’ is gestorven en dat hij hem snel in het paradijs zou komen vergezellen.

Executie

In de aanklacht staat dat Mohamud tegen een vriend zou hebben gezegd dat hij naar een legerbasis in Texas wilde gaan om daar ‘drie of vier Amerikaanse militairen te doden – execution style‘.

Volgens de aanklacht wilde Mohamed Amerikanen doden en richtte hij zich ‘specifiek op de strijdkrachten, politieagenten of andere individuen in uniform’. Mocht het hem niet lukken een legerbasis aan te vallen, dan zou hij zich richten op een gevangenis, zeggen de aanklagers. Naast het voorbereiden van een terroristische aanslag, wordt hij ook verdacht van geld witwassen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.