buitenland

Te wapen tegen slavendrijvers van 21ste eeuw!

Door Servaas van der Laan - 22 april 2015

Europa moet een oorlog voeren tegen de mensensmokkelaars die de massa-immigratie over de Middellandse Zee mogelijk maken. Het enige waarmee hun praktijken te vergelijken zijn is de slavernij van de zeventiende en achttiende eeuw.

Dat zei de Italiaanse premier Matteo Renzi woensdag in de aula van de Senaat.

In oorlog

‘We moeten beseffen dat we in oorlog zijn met de mensenhandelaren. We kennen in de geschiedenis geen andere vergelijkbare handel van mensenvlees dan de slavernij,’ zei Renzi.

‘Vechten tegen mensenhandelaren betekent vechten tegen de slavendrijvers van de 21ste eeuw. Het gaat hier niet alleen om de veiligheid of om terrorisme, dit gaat over de menselijke waardigheid,’ zei de sociaaldemocraat. ‘De geschiedenis heeft al een moment gezien waarin mannen in bootjes werden geladen en dat wat er nu gebeurt met de handel in mensen is daarom niets minder dan een moderne vorm van slavernij.’

Gezamenlijke aanpak

De Italiaanse premier pleit voor een gezamenlijke aanpak van alle Europese landen: ‘Ik heb er vertrouwen in dat de EU niet alleen voort kan maken wanneer een landsbegroting moet worden opgesteld.’

Italië zal donderdag tijdens de speciale EU-top onder meer inzetten op een versteviging van de patrouilles in de Middellandse Zee en op maatregelen die de situatie in Zuid-Libië moeten verbeteren. Ook koerst Italië af op het plan om VN-kampen in oorlogsgebieden op te tuigen waar EU-asielaanvragen kunnen worden verwerkt.

In het vizier

Maar de maatregelen hebben geen zin als de mensensmokkelaars met rust worden gelaten. ‘Ik denk dat dit het juiste moment is om een internationale politiemissie op te tuigen die in staat is om deze bende van mensensmokkelaars, deze criminelen te verjagen,’ zegt de Italiaanse minister van Defensie Roberta Pinotti tegen de nieuwszender SkyTG24.

De Italiaanse inlichtingendiensten hebben goede contacten in de voormalige kolonie Libië en het is dan ook niet een gebrek aan informatie die de aanpak van de criminele groepen in de weg staat. ‘Wij hebben informatie over in welke havens ze zijn, waar ze hun boten verstoppen, waar ze elkaar ontmoeten. Wat dit betreft, hebben we alle mogelijke informatie tot onze beschikking.’ Volgens Pinotti is het dus alleen wachten op een mandaat om in te grijpen die hopelijk door de EU-landen zal worden verstrekt.

Debat

Ook in Nederland wordt woensdag gedebatteerd over de EU-top van donderdag. D66-leider Alexander Pechtold nam alvast een voorschot op dat debat. Pechtold wil dat de EU-landen drie keer zo veel geld en materieel inzetten als nu het geval is. Sinds januari zijn op deze manier al zeker 1700 mensen omgekomen.

Pechtold benadrukt dat dit er ruim dertig keer zoveel zijn als in dezelfde periode vorig jaar. Hij vindt de voorstellen waar de Europese Commissie maandag mee kwam, niet voldoende en te vaag. Het debat is op dit moment gaande in de Tweede Kamer en is hier te volgen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.