buitenland

Terreurbeweging Al-Shabaab dreigt met nieuwe bloedbaden

Door Tom Reijner - 04 april 2015

In Kenia zijn vrijdag en zaterdag meerdere verdachten gearresteerd die mogelijk iets te maken hebben met de terreuraanslag op de universiteit en campus in de oostelijk gelegen stad Garissa. Al-Shabaab dreigt intussen met nieuw bloedvergieten.

Bronnen melden aan de BBC dat zaterdagochtend twee mensen zijn gearresteerd. Een van de verdachten komt uit Tanzania en had niets op de universiteit te zoeken.

Brein

De Keniaanse minister van Binnenlandse Zaken Joseph Ole Nkaissery liet vrijdag al aan een Keniaans tv-station weten dat het land vijf terreurverdachten had opgepakt, wist de Amerikaanse nieuwszender CNN.

De autoriteiten maken tevens jacht op wat zij zien als het mogelijke brein achter het bloedbad: Mohamed Kuno, een voormalige leraar uit Garissa, die de leider van al-Shabaab zou zijn in de Somalische regio Juba. Daar zou hij de terreurdaden van al-Shabaab in Kenia plannen.

Beveiligers

Volgens Keniaanse kranten waren de inlichtingendiensten ervan op de hoogte dat een aanslag op een school of universiteit werd voorbereid. De vraag is dan ook waarom er geen strengere veiligheidsmaatregelen werden getroffen.

Op de universiteit van Garissa waren op het moment van de aanslag maar twee beveiligers aanwezig. De politie in buurland Uganda zegt eveneens informatie te hebben dat daar een soortgelijke terreurdaad wordt voorbereid.

Executie

Bij de gijzelingsactie in Garissa donderdag werden 148 mensen vermoord door de islamitische terreurbeweging Somalische terreurbeweging al-Shabaab. De terroristen hadden het vooral op christelijke studenten gemunt. Ooggetuigen zeggen dat de slachtoffers zich in een lijn moesten opstellen, om te wachten op hun executie.

Intussen heeft al-Shabaab zaterdag gedreigd met nieuwe aanslagen in buurland Kenia. ‘Geen enkele voorzorgs- of veiligheidsmaatregel zal uw veiligheid garanderen, een aanval verijdelen of nog een bloedbad in uw steden voorkomen,’ maakte de terreurbeweging in een verklaring bekend. De terreurgroep belooft het Keniaanse volk een lange, gruwelijke oorlog waarbij steden in het Afrikaanse land ‘rood zullen kleuren door bloed’.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.