buitenland

‘Terreurdreiging Frankrijk nooit zo groot als nu’

Door Servaas van der Laan - 23 april 2015

De Franse veiligheidsdiensten hebben de afgelopen maanden vijf terroristische aanslagen weten te voorkomen. De terreurdreiging is nog nooit zo groot geweest.

Dat zei de Franse premier Manuel Valls, donderdag tegen de radiozender France Inter.

Vijf aanslagen

Sinds de aanslagen in Parijs van januari hebben de Franse diensten vijf aanslagen voorkomen. Daar hoort de geplande aanslag op kerken in de wijk Villejuif in Parijs bij. De man die de aanslag wilde plegen, werd zondag door de politie opgepakt nadat hij zelf de ambulance had gebeld vanwege een schotwond in zijn been. Vermoedelijk had de man, bij wie onder meer een kalasjnikov en kogelvrije vesten werden aangetroffen, zichzelf verwond nadat hij een 32-jarige vrouw in haar auto had gedood.

Historische terreurdreiging

‘De dreiging was nog nooit zo groot,’ zei Valls. ‘We hebben nog niet eerder in onze geschiedenis het hoofd moeten bieden aan dit soort terrorisme.’

Volgens de premier gaat het hier niet om ‘lone wolves’ die op eigen houtje een aanslag voorbereiden. ‘Dit soort types werkt niet alleen, zoals we hebben gezien bij de aanslagen in januari. Er zijn netwerken, mensen die zorgen voor de logistieke ondersteuning.’ De Franse diensten hebben 1573 personen geïdentificeerd die betrokken zijn bij terroristische netwerken in het land.

Syriëgangers

De grootste dreiging komt volgens de Fransen uit Syrië. Op dit moment verblijven 442 personen met een Frans paspoort in Syrië. Ook zijn er al 93 Syriëgangers omgekomen.

In de meeste gevallen zijn deze personen omgekomen bij gevechten. Zeven Franse staatsburgers hebben in Syrië zelfmoord gepleegd.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.