buitenland

Terrorist Garissa was zoon van Keniaanse leider

Door Elif Isitman - 05 april 2015

Keniaanse kerken hebben voor de paasviering op zondag op grote schaal bewakers ingehuurd. En een van de terroristen is de zoon zijn van een Keniaanse regeringsleider.

De extra beveiliging is een reactie op de aanslag door de Somalische terreurbeweging Al-Shabaab op een universiteit in Garissa afgelopen donderdag. Een van de schutters is Abdirahim Mohammed Abdullahi, de zoon van de regeringsleider van de provincie Mandera County, meldde de Keniaanse minister van Binnenlandse Zaken zondag aan persbureau Reuters.

De terreurbeweging dreigde zaterdag met meer aanslagen en bloedbaden. Agenten met AK-47’s staan zondag bijvoorbeeld voor de basiliek van de heilige familie in de Keniaanse hoofdstad Nairobi. Kerkgangers worden gefouilleerd en met metaaldetectors gecontroleerd. Met een spiegel inspecteren bewakers de onderkant van voertuigen op autobommen.

Christenen

Al-Shabaab had het in Garissa gemunt op christelijke studenten en dat heeft voor veel onrust gezorgd onder de religieuze groep. ‘We zijn vooral bezorgd in de paastijd omdat deze aanvallers christenen als doelwit hebben,’ zei een woordvoerder van de Keniaanse raad van geestelijken.

Zondag werd een periode van drie dagen nationale rouw afgekondigd in Kenia in nagedachtenis van de aanslag in Garissa. Paus Franciscus stond in zijn jaarlijkse toespraak in het Vaticaan ook stil bij de terreuraanslag. Bij de aanslag op het Garissa University College kwamen 150 mensen, inclusief de vier terroristen zelf, om het leven. Studenten die islamitische verzen konden reciteren, werden met rust gelaten, en christenen werden gedood.

De terreurgroep Al-Shabaab heeft zaterdag gedreigd met nieuwe aanslagen in buurland Kenia. ‘Geen enkele voorzorgs- of veiligheidsmaatregel zal uw veiligheid garanderen, een aanval verijdelen of nog een bloedbad in uw steden voorkomen,’ maakte de terreurbeweging in een verklaring bekend. De terreurgroep belooft het Keniaanse volk een lange, gruwelijke oorlog waarbij steden in het Afrikaanse land ‘rood zullen kleuren door bloed’.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.