buitenland

Terroristen van Al-Shabaab richten opnieuw slachtpartij aan

Door Anne Vader - 14 april 2015

Leden van de islamitische terreurgroep Al-Shabaab hebben een aanslag gepleegd op twee overheidsgebouwen in de Somalische hoofdstad Mogadishu. Er zouden zeker zeventien doden zijn gevallen

Onder de doden zijn acht burgers, zeven jihadisten en twee soldaten. Ook het hoofd van de beveiliging op het ministerie zou omgekomen zijn, schrijft de Britse omroep BBC. Volgens de staatsradio is Ismail Yusuf, directeur-generaal van het ministerie, een van de gewonden.

Nadat een bom ontplofte in een auto die tegen het gebouw was aangereden, stormden gewapende mannen de overheidsgebouwen in. Al-Shabaab heeft bij monde van Sheikh Abdiasis Abu de verantwoordelijkheid opgeëist voor de aanslag op de ministeries van Onderwijs en Olie en Grondstoffen.

Kenia

Eerder deze maand viel Al-Shabaab een universiteitscampus in buurland Kenia aan. Studenten die niet konden aantonen moslim te zijn, werden afgeslacht. In totaal werden bijna 150 studenten vermoord.

Kort daarop dreigde de terreurbeweging met nieuwe aanslagen in Kenia. ‘Geen enkele voorzorgs- of veiligheidsmaatregel zal uw veiligheid garanderen, een aanval verijdelen of nog een bloedbad in uw steden voorkomen,’ aldus Al-Shabaab in een verklaring.

Nederlander

Al-Shabaab (‘de jeugd’) valt in eigen land regelmatig overheidsdoelen en hotels aan. In februari pleegde een Nederlandse Somaliër nog een zelfmoordaanslag op een hotel in de hoofdstad Mogadishu. Ook hij was lid van de moslimterreurgroep. Via sociale media en Twitter zou de beweging jonge terroristen aantrekken, schrijft de Amerikaanse nieuwszender CNN.

De terreurgroep wil de door het Westen gesteunde en erkende regering in Somalië omverwerpen en een strikte islamitische wetgeving in het land doorvoeren.

De leiders van Al-Shabaab beloofden in 2012 hun trouw aan terreurnetwerk Al-Qai’da. Experts vrezen dat na Boko Haram ook Al-Shabaab zich aansluit bij terreurgroep Islamitische Staat.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.