buitenland

Toch geen celstraf voor vrouw na bezoek volleybalwedstrijd Iran

Door Shari Deira - 03 april 2015

Goed nieuws voor de Brits-Iraanse Ghoncheh Ghavami, de vrouw die in Iran gevangen zat omdat zij naar een volleybalwedstrijd wilde gaan. De aanklacht tegen Ghavami is geseponeerd, wat betekent dat ze niet terug de gevangenis in hoeft.

De 26-jarige Ghavami, student aan de University of London, was in november al op borgtocht vrijgelaten nadat zij vijf maanden had doorgebracht in de beruchte Evin gevangenis in Teheran.

Hongerstaking

Ghavami werd in juni gearresteerd omdat zij deelnam aan een demonstratie tegen regels die vrouwen verbieden om naar een volleybalwedstrijd te gaan, waar ook mannen aanwezig zijn. In eerste instantie werd de Brits-Iraanse vrouw veroordeeld tot een celstraf van een jaar.

Imam Ghavami, de broer van de jonge vrouw, zegt tegen The Guardian dat hij ‘extreem blij’ is over de uitkomst. Toch is er niet alleen maar reden tot vreugde. Ghoncheh Gavami mag nog steeds het land niet verlaten. Ze verblijft momenteel bij haar ouders in Teheran.

Tijdens haar maanden in de gevangenis ging Ghavami in hongerstaking, om te protesteren tegen de ‘onrechtmatige’ arrestatie. Ze weigerde enkele dagen te eten en te drinken. Intussen werd er buiten de gevangenis actie gevoerd om Ghavami vrij te krijgen, ook op sociale media.

Vrouwen

Waarom het hooggerechtshof in Iran de aanklacht nu van tafel heeft geveegd, blijft onduidelijk. Mogelijk heeft het te maken met de druk van de internationale volleybal federatie FIVB. Die zei dat Iran geen internationale volleybaltoernooien meer mag organiseren, als vrouwen het stadion niet in mogen.

In januari maakte Iran al bekend dat het buitenlandse vrouwen zal toestaan, om naar de volleybalwedstrijden voor mannen te gaan tijdens het kampioenschap in augustus, dat in Teheran plaatsheeft. Of dat wat zou hebben uitgemaakt voor de zaak van Ghavami is nog maar de vraag.

Zij heeft naast de Iraanse, ook de Britse nationaliteit, iets wat door Iran niet wordt erkend. Tijdens haar gevangenschap mocht ze geen consulaire hulp van de Britten ontvangen omdat ze door Iran alleen als Iraanse wordt gezien. Bovendien geldt de wijziging alleen voor buitenlandse vrouwen en niet voor Iraanse vrouwen. Voor hen is het nog steeds verboden om wedstrijden met mannelijke deelnemers te bezoeken.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.