buitenland

Turkije voert ‘directe aanval’ uit op Syrië, zegt Damascus

Door Tom Reijner - 28 april 2015

Het Syrische regime van president Bashar al-Ashad beschuldigt Turkije ervan dat het land steun heeft verleend aan terroristische groepen die de plaatsen Idlib en Jisr-al-Shugour hebben aangevallen. Die zijn gelegen in het noordwesten van Syrië

‘De aanvallen van de terroristische groepen zijn uitgevoerd met logistieke en militaire steun van het Turkse leger,’ meldt de Syrische staats-tv. Het ministerie van Buitenlandse Zaken zegt ook dat het Turkse leger de aanvallers dekking heeft gegeven. ‘Dit is een directe aanval van Turkije op Syrië.’

Zware verliezen

Zaterdag namen radicale moslims een groot deel van de stad Jisr al-Shugour in. Om de stad was dagenlang gevochten. Die stad is belangrijk vanwege de strategische ligging aan een weg tussen de havenstad Latakia en Aleppo, de op een na grootste stad in Syrië.

Idlib, de hoofdstad van de gelijknamige provincie, viel vorige maand. Islamisten hebben sinds eind maart de hele provincie in handen, nadat het regeringsleger in die regio, het noordwesten van het land, zware verliezen voor de kiezen kreeg.

Trawanten

Damascus uit al langer beschuldigingen over de rol van Turkije bij de, vaak radicaalislamitische, oppositiegroepen. De laatste tijd zijn deze verdachtmakingen verder opgeschroefd.

Via Turkije steken duizenden jihadisten de grens over met Syrië, en de Turkse autoriteiten doen maar weinig om dat te voorkomen. Ankara ontkent dat het bij die activiteiten is betrokken, maar geldt wel als een verklaard tegenstander van Al-Assad en zijn trawanten.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.