buitenland

Turkish Airlines: ‘Huwelijk is de oplossing voor suïcidale piloot’

Door Elif Isitman - 17 april 2015

Een opmerkelijke manier om vliegtuigcrashes door kamikazepiloten in de toekomst te voorkomen: de CEO van Turkish Airlines denkt dat getrouwde piloten minder snel een vliegtuig laten neerstorten. Om een ‘Germanwings 2’ te voorkomen, kunnen piloten daarom beter zo snel mogelijk trouwen.

Dit zei Temel Kotil, de baas van Turkish Airlines, naar aanleiding van de crash met de Airbus A320 van Germanwings eind maart.

Gedumpt

Volgens Kotil moedigt zijn maatschappij het dan ook aan dat alleenstaande piloten in het huwelijksbootje stappen. ‘Die crash gebeurde nadat de piloot gedumpt werd door zijn vriendin. Dus, mijn vrienden, weet dat wij single piloten absoluut aanmoedigen om te trouwen,’ zei Kotil volgens de Turkse krant Hurriyet.

De co-piloot die de Germanwings-vlucht opzettelijk liet neerstorten, Andreas Lubitz (27), bleek naderhand suïcidale neigingen te hebben en zou ook met relatieproblemen te kampen hebben gehad. Lubitz zou voor de crash al enige tijd onder behandeling staan van een psychiater en ging ook naar het universiteitsziekenhuis in Düsseldorf. Dit alles verzweeg hij voor zijn werkgever.

Omdat Lubitz het toestel moedwillig liet neerstorten toen hij alleen was in de cockpit, hebben diverse luchtvaartmaatschappijen, waaronder Lufthansa en KLM, hun regels aangescherpt. Zo moeten er bijvoorbeeld voortaan gedurende de hele vlucht twee bemanningsleden in de cockpit zijn.

Te weinig vrouwen

Kotil beklaagt zich verder over het feit dat Turkish Airlines, en veel andere luchtvaartmaatschappijen, zo weinig vrouwelijke piloten in dienst heeft. In een steekproef van 86 net afgestudeerde piloten, bleken maar 3 daarvan vrouw te zijn.

‘Wij hebben momenteel maar 40 vrouwelijke piloten. Als de helft van onze piloten vrouw zou zijn, zouden we er 2000 hebben. Minstens 40 procent van onze piloten moeten vrouwelijk zijn,’ aldus Kotil.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.