buitenland

Turkse autoriteiten blokkeren Twitter en YouTube

Door Servaas van der Laan - 06 april 2015

Turkse autoriteiten hebben de internetdiensten Twitter en YouTube laten blokkeren. Turkije neemt die stap omdat de diensten weigeren om een foto van een vermoorde openbaar aanklager te verwijderen.

Dat meldt de Turkse krant Hurriyet.

Twitter en YouTube

De meeste grote Turkse internetproviders hebben de maatregel maandag toegepast. Daarmee zijn Twitter en YouTube voor de meeste Turken niet meer toegankelijk.

De ban gold eerder ook voor Facebook, maar nadat het Amerikaanse bedrijf toegaf aan de eis van de Turkse autoriteiten werd Facebook weer vrijgegeven.

166 websites

De beslissing is het gevolg van een gerechtelijke uitspraak waarin een verbod wordt opgelegd aan 166 websites. Het gaat, naast sociale media, om websites en blogs waar verhalen op staan over de gijzeling en dood van de openbaar aanklager vorige week.

Twee militanten van de verboden, extreemlinkse DHKP-C namen vorige week Mehmet Selim Kiraz in gijzeling. De gijzelnemers en gijzelaar kwamen om. Verschillende media publiceerden een foto van Kiraz in gijzeling, wat hen op een verbanning van een persconferentie en de begrafenis van Kiraz kwam te staan. De foto verscheen vervolgens ook op sociale media.

Vijftienjarige Berkin

Kiraz was als procureur betrokken bij een omstreden rechtszaak tegen verantwoordelijken voor de dood van een vijftienjarige jongen, Berkin Elvan, in Istanbul in 2014. De jongen raakte gewond tijdens protesten in 2013 en overleed vorig jaar.

Het is niet voor het eerst dat de Turkse regering sociale media afsluit. Vorig jaar werden Twitter en YouTube ook al afgesloten. De videodienst was zelfs twee maanden onbereikbaar, totdat het Constitutioneel Gerechtshof besloot dat de grondwet dat niet toeliet. Premier Recep Tayyip Erdogan besloot tot de blokkade omdat er op de sociale media afgeluisterde telefoongesprekken waren verspreid die erop wijzen dat de premier en mensen uit zijn omgeving corrupt zijn.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.