buitenland

Twee verdachten onder overlevenden bootramp

Door Shari Deira - 21 april 2015

Overlevenden van de bootramp met vluchtelingen op de Middellandse zee zijn maandagavond laat aangekomen in Catania. De Italiaanse politie verrichtte meteen twee arrestaties: de kapitein van het gezonken schip en een bemanningslid zijn opgepakt.

Zevenentwintig van de achtentwintig geredde bootvluchtelingen kwamen aan in Catania, een plaats op het eiland Sicilië.

Dood

De twee mannen die zijn opgepakt, zijn een Syriër en een Tunesiër. De Tunesiër was vermoedelijk de kapitein van het schip, de Syriër zou een bemanningslid zijn. Italië verdenkt de mannen van het organiseren van illegale immigratie en de kapitein van dood door schuld.

Overlevenden wezen de twee mannen aan, als bestuurder van de boot en bemanningslid. Het Openbaar Ministerie in Italië doet onderzoek naar de zaak.

‘Openbaar aanklager Salvi heeft vanavond twee verdachten gearresteerd, dat laat zien dat het Italiaanse rechtssysteem werkt,’ zei minister Graziano Delrio (Verkeer) in Catania. Hij was daar om de overlevenden van de bootramp op te wachten.

Kapseizen

Bij het kapseizen van de vluchtelingenboot zijn zeker achthonderd opvarenden om het leven gekomen, zegt een woordvoerder van de hoge commissaris voor vluchtelingen van de Verenigde Naties.

‘Er waren iets meer dan achthonderd mensen aan boord, onder hen kinderen tussen de tien en twaalf jaar.’ Zaterdag rond 08.00 uur vertrok de boot vanuit de Libische hoofdstad Tripoli. Behalve Syriërs, zaten er ongeveer honderdvijftig Eritreeërs en Somaliërs aan boord.

Honderden opvarenden zaten onderin het schip opgesloten en ook op het bovendek zat een grote groep. Het schip zou zijn gekapseisd toen een Portugees schip de vluchtelingen probeerde te redden. Er brak paniek uit en te veel opvarenden stonden aan een kant van het schip, waardoor het vreselijk mis ging.

De overlevenden zijn ondervraagd door de VN-vluchtelingenorganisatie en de Internationale Organisatie voor Migratie. Enkele vluchtelingen die gewond zijn geraakt, zijn overgebracht naar het ziekenhuis.

Brussel

Intussen heeft de Europese Commissie maandag een tienpuntenplan gepresenteerd over de aanpak van de vluchtelingenproblematiek op de Middellandse Zee. Donderdag is er in Brussel een Europese top om hierover te praten.

Belangrijkste vragen, die regeringsleiders moeten beantwoorden, zijn: hoe stoppen we de mensensmokkelaars? Hoe kunnen we meer doen om mensen op zee te redden? Hoe helpen we Europese landen die het meest met het probleem te maken hebben? En: hoe kunnen we beter samenwerken met de landen waar de vluchtelingen vandaan komen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.