buitenland

Vissers niet langer veilig op Middellandse Zee

Door Servaas van der Laan - 17 april 2015

De Italiaanse marine en kustwacht worden geregeld aangevallen door mensensmokkelaars op de Middellandse Zee. Maar ook voor gewone vissersboten is ‘de kust’ niet veilig.

Voor visser Alberto Figuccia uit de Siciliaanse vissersstad Mazara del Vallo leek het donderdagavond een nacht als vele anderen te worden. Met zijn schip ‘Airone’ voer hij met zijn bemanning van zes koppen sterk door de Middellandse Zee om daar de dagelijkse kost te verdienen.

Entering

Om 3.30 uur in de vroege vrijdagochtend wordt de vissersboot plotseling geënterd door gewapende mannen. Het blijkt te gaan om Libiërs die zeggen te handelen namens de ‘Libische autoriteiten’.

De kapitein werd gesommeerd om naar Misurata te varen. Deze stad is in handen van de moslimfundamentalistische groepering Libische Dageraad. Deze groepering verdient grof geld aan onder meer de mensensmokkel via zee. Het lijkt er dus op dat de islamitische rebellen vissersboten proberen te kapen om immigranten mee te kunnen vullen.

Moedige kapitein

Maar je pakt een Siciliaanse kapitein niet zomaar zijn boot af, weten de Libiërs nu ook. Want kapitein Figuccia bleek absoluut niet van plan om zijn boot aan onbekende gewapende mannen af te staan.

Volgens de Italiaanse krant La Repubblica is de bemanning van de vissersboot erin geslaagd om de gewapende mannen op te sluiten in een cabine op de boot. Vervolgens heeft de kapitein het gas vol open gegooid en koers gezet richting zijn vaderland. De boot van de Libische ‘autoriteiten’ zette de achtervolging in, maar kon de vissersboot niet bijhouden.

Gekaapt of controle?

Volgens de president van de Italiaanse Visserijbelangen is het nog altijd niet duidelijk of het om een kaping ging of om een daadwerkelijke inval van Libische autoriteiten.

‘Maar in dat gebied kom je veel mensensmokkelaars en andere onduidelijke motorbootjes tegen,’ zegt hij. De reactie van de vissers vindt hij volkomen begrijpelijk. ‘De angst om in handen te vallen van gewetenloze lieden is groot onder de vissers.’

Omdat Italië de ambassade in Tripoli enige tijd heeft gesloten, kan lastig worden nagegaan wat er precies aan de hand is. De Italiaanse regering heeft contact opgenomen met de rebellenregering in Tripoli, maar de minister van Visserij zegt niet op de hoogte te zijn van de zaak. De Italiaanse marine is inmiddels aan boord gekomen van de vissersboot en heeft de controle overgenomen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.