buitenland

‘Vlaamse politicus Filip Dewinter ontsnapt aan aanslag’

Door Tom Reijner - 14 april 2015

Een gemaskerde en gewapende man heeft dinsdag geprobeerd een aanslag te plegen op Filip Dewinter, voorman van Vlaams Belang. De man zou de politicus, die op dat moment niet thuis was, hebben staan opwachten.

Filip Dewinter zelf is op vakantie aan zee,  maar zijn kinderen waren wel thuis. Zijn schoonzoon en een buurvrouw zouden de man op heterdaad hebben betrapt. Daarop ging de belager er in allerijl vandoor, schrijven verschillende Belgische media.

Gebroken Engels

Het huis van Dewinter is ontruimd. De politie heeft een onderzoek ingesteld naar wie deze man precies is. De Antwerpse lokale politie bevestigt dat er sprake was van ‘een dreiging’ bij het huis van Dewinter, maar wil er voorlopig nog niets over zeggen.

Het zou volgens de politicus zelf gaan om een man die ‘gebroken Engels’ spreekt. ‘Omstreeks 8.00 uur is er blijkbaar een man aan mijn huis opgedoken die een zwart pak in de struiken ernaast legde,’ zegt Dewinter.

Zonnebril

De politicus baseert zich op wat de buurvrouw en zijn schoonzoon hem hebben verteld over het voorval: ‘Hij droeg een zonnebril en een muts en had zijn gezicht bedekt met een doek. De man had ook een wapen. Mijn buurvrouw merkte hem op en belde meteen de politie. Mijn schoonzoon verliet even later het huis en kwam tegenover de man te staan, die hem in gebroken Engels vroeg of ik daar woonde.’

Die vraag werd ontkennend beantwoord door de schoonzoon, schrijft de Belgische krant De Morgen. Toen ook de dochter van Dewinter naar buiten kwam, herkende de man haar en bleef hij vragen of de Vlaams Belang-voorman thuis was. De gewapende man zou daarop zijn gevlucht. ‘De politie was snel ter plaatse, maar heeft hem niet meer aangetroffen,’ zegt Dewinter.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.