buitenland

Vrede en veiligheid niet genoeg voor economische vluchteling

Door Servaas van der Laan - 25 april 2015

Jonge Ghanezen wonen in een vredig en veilig land. Toch zijn ze bereid om de gevaarlijke reis naar Europa te maken. Snel geld verdienen is de belangrijkste drijfveer.

Atta Asiedu (35) weet dat hij in Ghana in vrede en veiligheid kan leven, hij beseft dat hij in Europa een geheim en inhumaan leven moet leiden, als hij het al haalt. Maar toch is hij van plan om ‘koste wat kost’ uit Ghana te vertrekken. ‘Ik vind het beter om weer naar Libië of naar Europa te gaan. By all means. In Ghana kom je alleen vooruit als je voor de regering werkt of daar goede contacten mee hebt,’ zegt hij tegen correspondent Kees Broere die voor de Volkskrant het Ghanese dorp Berekum bezocht.

Gevaar schrikt niet af

In dit dorp komen veel ‘aspirant-migranten’ samen voordat zij naar Libië en van daar naar Europa vertrekken. Dat de reis gevaarlijk is, nemen de meesten voor lief. Mooie huizen die buiten het dorp worden gebouwd door Ghanezen die de reis naar Europa met succes hebben afgelegd, motiveren de achterblijvers om ook de gevaarlijke reis te maken.

De 27-jarige Bismarck Henne is aan het sparen voor de reis. ‘Ik weet dat het gevaarlijk kan zijn, maar het maakt mij niet uit. Mijn vrouw is het met mij eens, ze vindt het goed dat ik vertrek.’

Geld is drijfveer

Volgens Broere hebben de meeste migranten niet echt een idee van Europa, maar is het vooral het snelle geld dat lonkt. Over Asiedu schrijft hij:

‘Nog steeds blijkt Europa, of een willekeurig land in Europa zoals Nederland, voor hem niet veel meer dan een sirene, een lokroep te zijn. Een concrete voorstelling bij het leven in het Westen kan deze redelijk geschoolde Ghanees zich ondanks internet en satelliettelevisie nog niet maken. Heel simpel gezegd gaat het hem maar om één ding: geld. Niet per se veel, maar genoeg om terug in Ghana fatsoenlijk te kunnen leven.’

Bereid te sterven

De Ghanese gelukszoekers weten dat de reis over zee heel gevaarlijk is, maar ze zijn bereid te sterven voor hun familie. Vorig weekend kwamen honderden migranten om toen de met menselijke lading volgestopte boot kapseisde. Alleen de migranten op het dek, die het meest hadden betaald, wisten te overleven. De honderden die in het ruim waren opgesloten, hadden geen schijn van kans.

Om dergelijke drama’s te voorkomen brengt de Europese Unie de reddingsmissie in de Middellandse Zee terug naar het oude niveau. Goed nieuws voor de inwoners van Berekum: de kans om veilig het Europese beloofde land te bereiken is weer aanzienlijk groter geworden.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.