buitenland

Vrouw belaagt ECB-chef Mario Draghi met A4’tjes (foto’s)

Door Elif Isitman - 15 april 2015

Een demonstrerende vrouw sprong op het bureau van de president van de Europese Centrale Bank (ECB) Mario Draghi tijdens een persconferentie woensdagmiddag in Frankfurt. Zij belaagde hem met A4’tjes, en moest daarna worden afgevoerd door de beveiliging.

‘Stop de dictatuur van de ECB,’ schreeuwde de vrouw, die confetti en A4’tjes naar Draghi gooide terwijl ze op zijn bureau stond. Ze droeg een shirt met dezelfde strekking, maar met het woord ‘dictatorship’ bij wijze van woordspeling gespeld als ‘Dick-tatorship’.

Hulpeloos

Op beelden is te zien hoe Mario Draghi hulpeloos zijn handen omhoog houdt, terwijl hij wordt bekogeld met papier en confetti.

Op Twitter wordt de interruptie geclaimd door de feministische beweging FEMEN.

De Duitse politie meldde dat ze een 21-jarige vrouw uit Hamburg hebben aangehouden. De activistische vrouw zou zich als journalist hebben geregistreerd en kwam zonder problemen door de beveiliging van het gebouw heen, schrijft persbureau Reuters.

De vrouw liet een vel papier achter met de tekst ‘een persconferentie is niet genoeg om dit een democratie te noemen. De schuld van de ECB is nog niet afbetaald’. Nadat de vrouw werd weggedragen, ging Draghi gewoon door met de persconferentie.

De ECB kwam de afgelopen tijd vaker onder vuur, vooral vanwege de Griekse schuldenkwestie. In maart was het nieuwe ECB-gebouw in Frankfurt het decor van hevige rellen, waarbij antikapitalistische demonstranten auto’s in brand zetten en met stenen gooiden.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.