buitenland

Waarom stopt Saudi-Arabië plotseling met bommen op Jemen?

Door Tom Reijner - 21 april 2015

Saudi-Arabië en zijn bondgenoten stoppen met de bombardementen op doelen in Jemen. Zij willen een nieuwe operatie op gang brengen onder de naam ‘Herstel van de hoop’.

Wat dat precies inhoudt, is (nog) niet helemaal duidelijk. Maar de Saudische nieuwszender Al-Arabiya meldt dat de operatie zich zal richten op ‘de veiligheid en de strijd tegen het terrorisme in Jemen en op het zoeken naar ‘een politieke oplossing’ voor de problemen in dat land.

Vredesoverleg

De coalitie meldt in een verklaring op tv dat Saudi-Arabië niet langer vanuit Jemen wordt bedreigd en dat de tijd is gekomen voor hervatting van vredesonderhandelingen in het armste land van de Golfregio.

Ook wil het bondgenootschap onder leiding van de Saudiërs zich inspannen voor humanitaire doelen, zoals de evacuatie van buitenlanders uit Jemen en de levering van hulpgoederen.

Eind maart lieten de autoriteiten nog weten dat er pas met het bestoken van de Houti-opstandelingen zou worden gestopt als de rust in het chaotische Jemen zou zijn teruggekeerd. De coalitie ‘zal Jemen blijven verdedigen tot haar doelen zijn bereikt en het land weer veilig, stabiel en verenigd is’, klonk het toen.

Elitetroepen

Houdt de nieuwe operatie verband met een eerder op dinsdag verschenen bericht in diverse media? Het bewind in Riyadh zou van plan zijn om grondtroepen in te zetten tegen de oprukkende Houthi-rebellen. Het bevel was rechtstreeks afkomstig van de nieuwe koning Salman bin Abdulaziz Al Saud. Een aantal elitetroepen van de Nationale Garde is gestationeerd aan de zuidgrens met Jemen, en zou dus zo de grens hebben kunnen oversteken.

De coalitie onder leiding van Saudi-Arabië voerde sinds drie weken bombardementen uit op doelen van de sjiitische Houthi-rebellen, die worden gesteund door Iran. Die hebben al een groot deel van Jemen in handen. De Saudiërs en hun bondgenoten, zoals Egypte, steunen de verdreven president Abd-Rabbu Mansour Hadi. Amerika staat achter de coalitie, en stuurde om dat te bewijzen gisteren nog een extra marineschip naar de Golf.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.