buitenland

Waarschuwing voor Wilders: xenofobe uitspraken niet geduld

Door Shari Deira - 12 april 2015

PVV-leider Geert Wilders houdt maandag een toespraak in Dresden tijdens een bijeenkomst van de anti-islambeweging Pegida. Voorafgaand aan de toespraak waarschuwt premier Stanislaw Tillich van de deelstaat Saksen Wilders.

‘We zullen ons niet door rechts-populistische gastsprekers laten overreden,’ zei Tillich tegen het Duitse persbureau DPA.

Demonstreren

CDU-premier Tillich zei ook dat ‘xenofobe of racistische’ opmerkingen door sprekers niet worden getolereerd. Pegida verwacht dat zo’n 30.000 aanhangers van de beweging naar de demonstratie met Wilders komen.

Tillich wijst erop dat de ‘overgrote meerderheid’ van Saksen tolerant staat tegenover buitenlanders. ‘Daar laten we ons niet vanaf brengen door rechts-populistische sprekers, en dat zullen we keer op keer duidelijk maken.’

Ook benadrukte de premier van Saksen dat het aan de organisatie is, om ervoor te zorgen dat de demonstraties ‘vriendelijk’ blijven. De politie zal er ook alles aan doen, dat de bijeenkomsten en protesten kunnen doorgaan. Iedereen in Saksen kan demonstreren voor wat hij belangrijk vindt.

Pegida gaat al sinds oktober elke maandag de straat op in Dresden. In januari was de grootste bijeenkomst, met zo’n 25.000 aanwezigen. De laatste weken is het aantal aanwezigen sterk teruggelopen naar ongeveer 3.000.

Islam

De komst van Wilders zorgt voor redelijk wat onrust. Tegen-demonstranten zouden van plan zijn de Pegida-bijeenkomst te verstoren. ‘Wilders neemt een risico door met Pegida-leider Bachmann, die een Hitler-selfie maakte, in zee te gaan,’ zei professor Werner J. Patzelt van de universiteit van Dresden zaterdag in De Telegraaf.

Wilders heeft gezegd dat hij het ‘fantastisch’ vindt dat hij zijn boodschap kan uitspreken voor ‘al deze mensen die zich al maanden verzetten tegen de steeds groter wordende islamisering van Europa en opkomen voor het behoud van onze eigen westerse cultuur en identiteit’.

Eind vorige maand gaf Wilders een lezing bij de Oostenrijkse partij FPÖ over de islam. De toespraak was voor een moslimorganisatie in Oostenrijk aanleiding om aangifte te doen. De organisatie wil laten onderzoeken of de PVV-leider ‘aan volksophitsing heeft gedaan en of hij de islam als religie niet beledigde’.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.