buitenland

‘Wat EU zegt over Armenië, gaat ene oor in en andere uit’

Door Tom Reijner - 15 april 2015

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan vindt de uitspraak van het Europees Parlement over de Armeense genocide volkomen onbelangrijk. Het parlement in Brussel debatteert woensdag over de vraag of de massamoord op de Armeniërs genocide mag worden genoemd.

‘Wat Europa zegt over Armenië, gaat het ene oor in en het andere uit,’ zei Erdogan voordat hij het vliegtuig instapte voor een staatsbezoek aan Kazachstan. Hij zei dat er geen reden is om op een motie die de Armeense genocide erkent, te reageren. ‘Waarom worden we in het defensief gedrukt?’

Samenzwering

Onlangs sprak ook paus Franciscus zich uit over de massamoord op de Armeniërs, precies honderd jaar geleden in het toenmalige Ottomaanse Rijk. Deze dramatische gebeurtenis was ‘de eerste genocide van de twintigste eeuw’, aldus de paus.

Enkele uren nadat zijn boodschap bekend werd, volgde een boze reactie van Turkije. De ambassadeur van het Vaticaan – de zetel van de Heilige Vader – moest op het matje komen van Ankara.

Nadat Erdogan dinsdag de paus waarschuwde deze ‘fout’ niet nog eens te herhalen, is het vandaag de beurt aan zijn premier Ahmet Davutoglu. Hij beschuldigt de paus ervan dat hij ‘meedoet aan een samenzwering’ tegen de regerende (islamistische) AK-partij – waar zowel Erdogan als Davutoglu toe behoren. ‘We laten niet toe dat mensen onze natie beledigen door middel van de geschiedenis.’

Massaslachting

Volgende week, op 24 april, herdenken miljoenen Armeniërs wereldwijd dat de massaslachting op hun volk precies honderd jaar geleden werd ingezet door het beruchte ‘driemanschap’ van de Jong-Turken. Op bevel van hun leider Talaat Pasja werden honderdduizenden Armeniërs uit hun huizen gehaald, vermoord of gedeporteerd naar onder meer de Syrische woestijn.

Veel Armeniërs werden onderweg alsnog vermoord of stierven door uitdroging of uitputting. De Jong-Turken hadden besloten tot de etnische zuivering omdat een deel van de Armeense soldaten in het Ottomaanse leger over was gelopen naar het kamp van de Russen. De Turken spreken om deze reden van het Armeense verraad en ontkennen van officiële zijde nog altijd dat er een genocide heeft plaatsgehad.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.