buitenland

Welke kandidaten strijden om het Witte Huis?

Door Anne Vader - 13 april 2015

Wie wordt de 45e president van de Verenigde Staten? Hillary Clinton is de derde kandidaat die zich officieel heeft opgeworpen als opvolger van de Amerikaanse president Barack Obama. Wie worden haar rivalen en welke Republikeinse kandidaten gaan haar uitdagen?

Op maandag stelde ook de Republikein Marco Rubio zich officieel kandidaat, een dag na Hillary Clinton. Eerder meldden zich al twee Republikeinse kandidaten voor het presidentschap: Ted Cruz en Rand Paul. Clinton is de eerste officiële kandidaat namens de Democraten.

Republikein Rubio

Senator Marco Rubio (45) is nu senator voor de staat Florida. Hij is de zoon van Cubaanse immigranten en heeft de afgelopen tijd dan ook een sterke mening verkondigd tegen de Amerikaanse toenadering tot het Caribische eiland. Hij heeft een geschiedenis bij de rechts-conservatieve Tea Party en verkondigt nu ook de meer gematigde Republikeinse gedachtes, waardoor hij nog wel eens populair zou kunnen worden. In zijn eerste speech haalde hij meteen uit naar Clinton, die volgens hem “terug wil naar gisteren”.

Republikein Cruz

Senator Ted Cruz (44), nu senator voor Texas, meldde zich als eerst voor de race om het Witte Huis. Cruz trekt vooral kiezers van de rechts-conservatieve Tea Party. Als hij president wordt, wil hij abortus afschaffen, het recht op vuurwapenbezit verdedigen en een eind maken aan de Obamacare, de verplichte afsluiting van een zorgverzekering.

Cruz is bekend als uitgesproken tegenstander van de zorgwet: hij probeerde de wet tegen te houden met een 21-uur durende speech en is verantwoordelijk voor de zestien dagen durende shutdown – gedeeltelijke sluiting – van de overheid.

Republikein Paul

Rand Paul (52), senator in Kentucky, zegt ‘een ander soort Republikeinse leider’ te willen worden. Hij studeerde geneeskunde en richtte als oogarts zijn eigen ziekenhuis op. Rand is de zoon van Ron Paul, die drie keer – tevergeefs – meedeed aan race om het Witte Huis.

Pauls ambitie is de Verenigde Staten terug te laten keren naar de beginselen van vrijheid en een beperkte overheid, schrijft hij op zijn campagnewebsite. Ook hij is geliefd bij de achterban van de Tea Party-beweging. Zo is hij tegenstander van abortus en het homohuwelijk.

Kansen

Cruz is volgens Amerikaanse media niet de meest kansrijke kandidaat. Zijn ‘compromisloos conservatisme‘ zou gematigde kiezers kunnen afschrikken. Deze groep was bijvoorbeeld niet blij met zijn rol in de shutdown. Ook zijn pogingen om een immigratiewet van Obama te blokkeren irriteerde sommige Republikeinen in de Senaat. Het verzet zal het niet makkelijk maken om geld in te zamelen.

De libertaire flank in de Republikeinse partij groeit weliswaar, maar het is de vraag of Paul daardoor werkelijk veel kans maakt. De libertijnen – voorvechters van individuele vrijheid – vormen nog steeds een kleine minderheid binnen de partij. Volgens onderzoek rekent slechts 12 procent van de Republikeinse achterban zich tot deze vleugel.

Gematigder kandidaten als Jeb Bush, wiens broer en vader eerder in het Witte Huis zaten, staan in de peilingen boven Cruz en Paul. Bush heeft zich officieel nog niet kandidaat gesteld, maar zei eerder wel dat hij een presidentiële campagne ‘actief’ verkent.

Andere namen van waarschijnlijke kandidaten zijn Scott Walker, Rick Santorum en Chris Christie. Mitt Romney, die de vorige verkiezingen verloor van Obama, doet niet mee met de verkiezingsrace.

Democraten

Als voormalig First Lady en minister van Buitenlandse Zaken beschikt Hillary Clinton (69) over een flinke dosis ervaring in het centrum van de macht. In de peilingen doet de vrouw van voormalig president Bill Clinton het goed.

Haar potentiële rivalen zijn gouverneur Martin O’Malley van Maryland, ex-senator Jim Webb (Virginia) en de onafhankelijke senator Bernard Sanders uit Vermont. Wil Clinton kans maken, dan zal ze vooral de zwarte, jonge achterban van Obama voor zich moeten winnen, schrijft The New York Times. Ook zou ze het verleden (seksaffaire van haar echtgenoot, eerder verloren verkiezingen) achter zich moeten laten en zich richten op de toekomst.

De conventies waarop de presidentskandidaten per partij worden gekozen hebben pas volgend jaar zomer plaats. De verkiezingen staan gepland op 8 november 2016.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.