buitenland

Wet Maleisië: terreurverdachten vast zonder proces

Door Anne Vader - 07 april 2015

Een aanklacht is voortaan niet meer nodig om als terreurverdachte gevangen te zitten in Maleisië. Na een urenlang debat nam het parlement een omstreden antiterreurwet aan, waardoor terreurverdachten zonder proces kunnen worden vastgehouden.

De controversiële wet volgt twee dagen nadat de Maleisische politie afgelopen zondag zeventien terreurverdachten arresteerde. Zij zouden een aanslag willen plegen in de hoofdstad Kuala Lumpur.

Volgens minister van Binnenlandse Zaken Zahid Hamidi waren politiebureaus en legerbases het doelwit van hun plannen. De verdachten zouden op deze manier aan wapens willen komen.

Twee van hen zijn volgens de politie net terug uit Syrië. Zij zijn mogelijk in contact geweest met terreurgroep Islamitische Staat (IS). Volgens politiechef Khalid Abu Baker wil de groep een islamitische staat vestigen in Maleisië.

Gevangen

Met deze wet mag Maleisië de verdachten zonder aanklacht gevangen houden. Ook kunnen de autoriteiten reisdocumenten in beslag nemen bij verdenking van steun aan terrorisme.

Sinds 2012 was het niet meer mogelijk om terreurverdachten zonder proces vast te houden. Toen schrapte Maleisië de beruchte Internal Security Act (ISA) die werd gebruikt om oppositieleiders, activisten, studenten en andere tegenstanders van de regering gevangen te houden. De wet was een erfenis uit het tijdperk van de Britse koloniale overheersing.

Premier Najib Razak zei destijds een einde te maken aan de ISA om het functioneren van een moderne democratie te waarborgen.

De regering zegt dat de wet nodig is om de dreiging van islamitische extremisten aan te pakken, meldt BBC News. In Maleisië hebben vooralsnog geen grote terroristische aanslagen plaatsgehad. Wel zijn 92 burgers gearresteerd op verdenking van banden met IS. 39 Maleisiërs zitten volgens de autoriteiten in Syrië en Irak, schrijft persbureau Reuters.

Misbruik

Volgens mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch weerspiegelt de wet een aanhoudende verslechtering van mensenrechten in Maleisië. Phil Robertson, directeur van de organisatie in Azië, noemt de wet een terugkeer naar ‘repressieve beleid uit het verleden’ en een ‘open uitnodiging voor ernstig misbruik’.

Het wetsontwerp ontneemt verdachten niet alleen het recht op een eerlijk proces, maar schept volgens hem de ook gunstige voorwaarden voor de marteling. Zelfs mensen die ’s nachts rondhangen op openbare plaatsen zonder ‘bevredigende verklaring’ zijn al strafbaar.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.