buitenland

Witte Huis ‘gehackt’ door Rusland, wat is er aan de hand?

Door Anne Vader - 08 april 2015

Hebben Russische hackers wel of geen geheime informatie van de Amerikaanse overheid in handen? CNN beweert van wel, het Witte Huis ontkent.

Hackers uit Rusland zijn erin geslaagd om computersystemen van de Amerikaanse overheid binnen te dringen. Althans, dat melden Amerikaanse functionarissen die zijn ingelicht over het onderzoek aan de Amerikaanse nieuwszender CNN.

De Russen zouden maandenlang toegang hebben gehad tot gevoelige systemen en konden de niet-openbare agenda van president Barack Obama inzien. Die gegevens zijn niet geheim, maar horen wel tot ‘zeer gevoelige’ en door buitenlandse inlichtingendiensten gewilde informatie.

Ontkenning

Het Witte Huis ontkent dat er geheime informatie is gelekt en noemt het nieuws ‘speculatie’. De berichtgeving van CNN zou gaan over een hack die vorig jaar plaatshad. Die computerinbraak is openbaar gemaakt door de Amerikaanse overheid.

‘Wij geloven niet dat onze systemen zijn geschaad’, aldus Ben Rhodes, plaatsvervangend veiligheidsadviseur van Obama. Wel zegt een woordvoerder dat een ‘dergelijke activiteit serieus wordt genomen’ en ‘er direct maatregelen zijn genomen’.

Phishing

Onderzoekers zeggen te geloven dat de Russen via phishing mails het Witte Huis zijn binnengedrongen. Ze zouden het e-mailsysteem van het ministerie van Buitenlandse Zaken hebben gekraakt en zo toegang hebben verkregen tot de computers in Obama’s ambtswoning.

Er zijn sporen gevonden die erop wijzen dat de hackers werken voor de Russische regering, bevestigen onderzoekers aan NBC News.

Pogingen

De laatste tijd vielen computerkrakers uit Rusland al regelmatig e-mailsystemen van het Witte Huis aan. Afgelopen najaar merkte het Witte Huis al verdachte activiteiten in het netwerk. Het systeem werd toen tijdelijk stilgelegd en de veiligheid opgeschroefd. Ondanks pogingen om het systeem af te sluiten, konden de hackers het weer aanzetten.

Mogelijk hebben de cyberaanvallers het systeem op die manier maanden ‘in bezit’ gehad. Voor die methode waarschuwde James Clapper, directeur van de nationale inlichtingendienst, eerder al. Vorige maand zei Clapper dat de ‘Russische cyberdreiging ernstiger is dan eerder werd gedacht’.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.