buitenland

Xenofoob geweld in Zuid-Afrika: regering zet leger in

Door Shari Deira - 21 april 2015

Zuid-Afrika zet het leger in om een eind te maken aan een golf van geweld tegen immigranten in Johannesburg en Durban. Honderden Afrikaanse immigranten hebben het land inmiddels verlaten omdat zij vrezen voor hun veiligheid.

Sinds eind maart zijn er al zeven immigranten om het leven gekomen door geweld. Reden voor het ministerie van Defensie om in te grijpen.

Immigrant

Onder meer in de township Alexandra, ten noorden van Johannesburg, zullen militairen worden gestationeerd. Het is de bedoeling dat zij de lokale politie gaan ondersteunen, die het grote aantal geweldsincidenten niet aan kan.

In de nacht van maandag op dinsdag werd een stel uit Zimbabwe vermoord in Alexandra. Zaterdag kwam een man uit Mozambique om het leven. Ook hij was slachtoffer van geweld, omdat hij een immigrant is.

De Zuid-Afrikaanse regering stond onder druk om in te grijpen. Activisten in andere Afrikaanse landen hebben opgeroepen geen producten uit het Zuid-Afrika meer te kopen. Ook klonken in enkele landen op het continent al dreigementen voor represailles.

Uit angst voor het geweld dat al sinds begin dit jaar aan de gang is, zijn honderden immigranten teruggegaan naar hun land van herkomst. Bussen vol met immigranten uit Zimbabwe, Malawi en Mozambique zijn de afgelopen dagen vertrokken.

Zoeloekoning

Om de bevolking te kalmeren veroordeelde de koning van de Zoeloes, Goodwill Zwelithini, maandag in een toespraak het geweld. Hij noemde de aanvallen op immigranten ‘verachtelijk en verkeerd’. Duizenden Zoeloes luisterden in een stadion in Durban naar de Koning.

Zwelithini, een invloedrijk persoon onder de Zoeloes, wordt ervan verdacht de aanvallen te hebben gevoed toen hij zei dat buitenlanders ‘terug naar hun eigen land’ moesten gaan. Volgens de Koning is zijn opmerking uit zijn verband gerukt.

De werkloosheid in Zuid-Afrika is 24 procent en veel Zuid-Afrikanen vinden dat immigranten hun banen inpikken. Boze Zuid-Afrikanen vallen niet alleen de immigranten, maar ook hun winkels aan.

Directe aanleiding voor het geweld was een inbraak in januari. Toen schoot een Somalische winkelier een veertienjarige jongen dood, die een overval zou willen plegen. Sindsdien worden winkels van immigranten geplunderd en aangevallen.

De Internationale Organisatie voor Migratie vangt gevluchte immigranten op (foto: AFP)

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.