buitenland

Zij werden per ongeluk gedood bij ‘drone-actie’ tegen Al-Qa’ida

Door Tom Reijner - 23 april 2015

Twee westerse gijzelaars van Al-Qa’ida zijn per ongeluk om het leven gekomen bij een operatie van het Amerikaanse leger in het grensgebied tussen Afghanistan en Pakistan. Het gaat om twee mannen uit Amerika en Italië, die allebei werden ontvoerd in Pakistan.

De Amerikaanse actie, die was gericht tegen de terreurorganisatie, was begin dit jaar, schrijven diverse Amerikaanse media. De dode gijzelaars zijn een Amerikaan, Warren Weinstein (72), en een Italiaan, Giovanni Lo Porto (39). Al-Qa’ida had de twee in respectievelijk 2011 en 2012 ontvoerd en hield hen gevangen in een kamp.

Kamp

Het kamp werd in januari door speciale eenheden aangevallen, maar het Amerikaanse leger wist niet dat de gijzelaars daar aanwezig waren. Hoe de aanval in zijn werk ging, is niet bekendgemaakt. The Wall Street Journal meldt donderdag dat het om een aanval met een of meer onbemande vliegtuigjes (drones) ging. Het zou voor het eerst zijn dat door een dergelijke aanval ook gijzelaars worden getroffen.

Bij de anti-terreuroperatie werd ook een in Amerika geboren Al-Qa’ida-leider, Ahmed Farouq, gedood. Door een andere actie werd een andere Amerikaan, Adam Gahahn, uitgeschakeld die zich bij Al-Qaída had aangesloten.

De Amerikaanse president Barack Obama betreurt wat er is gebeurd, en neemt de verantwoordelijkheid voor de ongelukkige dood van de twee gijzelaars. Hij zegt sorry tegen de nabestaanden van Weinstein en Lo Porto.

Hulpverlener

Weinstein was een zakenman en hulpverlener voor USAID die in augustus 2011 werd gekidnapt uit zijn huis in de Pakistaanse stad Lahore, slechts een paar dagen voordat hij zou terugkeren naar zijn familie in de Verenigde Staten.

Na zijn ontvoering publiceerde Al-Qa’ida beelden van de man in gevangenschap. Afgelopen wisten verschillende media te melden dat de Amerikaan nog in leven was.

Lo Porto, afkomstig uit de Siciliaanse stad Palermo, was een hulpverlener die meehielp aan de wederopbouw van een gebied in Pakistan dat was getroffen door overstromingen. Hij werkte voor de Duitse hulporganisatie Welthungerhilfe. Vlak na zijn aankomst in het buurland van Afghanistan, werd hij meegenomen door moslimextremisten.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.