buitenland

Zitten IS-aanhangers achter hack van vliegveld Australië?

Door Tom Reijner - 13 april 2015

De website van het Australische vliegveld Hobart International Airport (Tasmanië) is gehackt door radicale moslims, die aanhangers zeggen te zijn van terreurbeweging Islamitische Staat (IS). De site lag maandagochtend volledig plat.

Maar volgens Australische media waren er direct na de aanval extremistische berichten te zien op de pagina’s van het vliegveld. Er is een bericht geplaatst waarin steun wordt uitgesproken voor IS, zegt de politie van Tasmanië, een eiland dat behoort tot Australië.

Leuzen

De aanval werd zondag gelanceerd en heeft vermoedelijk het bedrijf getroffen dat de website in de lucht houdt, de webhost. De systemen van het grootste vliegveld van Tasmanië zelf zouden niet zijn gehackt. Het vliegverkeer ondervindt geen hinder van de verstoring.

In Australië alleen al zijn sinds eind vorig jaar al duizenden websites aangevallen door hackers, die vervolgens het uiterlijke vertoon van de pagina veranderen. In plaats van de gebruikelijke website, opent dan een pagina met leuzen die geweld namens de islam propageert.

Australië is betrokken bij de door de Amerika geleide anti-IS-coalitie. Uit het land zijn naar schatting zo’n 90 jihadisten afgereisd naar het Midden-Oosten om te vechten voor IS en andere terreurbewegingen. De regering in Canberra luidde eerder al de noodklok vanwege het aantal geradicaliseerde jongeren in het land.

Cyberkalifaat

Vorige week werd de Franse tv-zender TV5 Monde getroffen door hackers, die eveneens zeiden verbonden te zijn aan IS. Behalve de zender waren ook de website en sociale media-accounts van TV5 doelwit van de aanval.

Op de Facebook-pagina van TV5 Monde werd een bericht geplaatst, waarin stond dat het ‘cyberkalifaat doorgaat met zijn cyberjihad tegen vijanden van Islamitische Staat’. Profielfoto’s op sociale media werden vervangen door een gemaskerde extremist. En bovenaan Facebook stond: ‘Je suis IS.’

Ook werden Franse militairen bedreigd door de hackers: ‘Soldaten van Frankrijk, blijf weg van Islamitische Staat! Jullie hebben de kans om jullie families te redden, maak daar gebruik van,’ stond in een bericht op Facebook. Na ongeveer twee uur kreeg de zender weer controle over de meeste websites.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.