buitenland

Zo doet Australië dat: enkeltje Cambodja inclusief zakgeld

Door Servaas van der Laan - 16 april 2015

Immigranten die Australië illegaal per boot proberen te bereiken, maken geen enkele kans op een permanent verblijf in dat land. Australië stuurt de bootjes terug of doet de immigranten een aanbieding: een enkeltje naar Cambodja, inclusief zakgeld.

‘Vanaf nu maken asielzoekers die Australië per boot proberen te bereiken geen enkele kans om te worden opgevangen als vluchteling in ons land,’ zei de toenmalige Australische premier Kevin Rudd in de zomer van 2013 bij de invoering van een nieuwe asielregeling.

Niemand komt erin

De regeling, die Australië en Papoea-Nieuw-Guinea samen sloten, houdt in dat asielzoekers naar detentiecentra op Papoea-Nieuw-Guinea of op omringende eilanden worden gebracht. Daar wordt bekeken of zij recht hebben op asiel. Wie niet aan de eisen voldoet, wordt teruggestuurd of krijgt een andere aanbieding.

Hoe dat gaat, is te zien op het eiland Nauru waar één van de asielzoekerscentra is ingericht. Uitgeprocedeerde asielzoekers hier kregen onlangs een brief met een aanbieding om vrijwillig naar Cambodja te vertrekken.

‘De mogelijkheid om u in Cambodja te vestigen is nu voor u beschikbaar,’ is te lezen in de brief. ‘Een vertrek naar Cambodja biedt u en uw familie de mogelijkheid om een nieuw leven te beginnen in een veilig land, zonder vervolging en geweld, en een toekomst op te bouwen.’

Deal met Cambodja

Australië sloot onlangs een deal met Cambodja waarbij 30 miljoen euro gemoeid is. Voor dat geld is het land bereid om een onbekend aantal asielzoekers op te vangen. De eerste vlucht van Nauru naar Cambodja vertrekt al 20 april.

Asielzoekers die zich inschrijven krijgen naast asiel ook zakgeld, een tijdelijke woning, onderwijs en hulp bij het vinden van een baan. In de brief wordt Cambodja verder omschreven als ‘een vrij land waar politie recht en orde handhaaft’.

Klachten

Vluchtelingenorganisaties klagen dat Australië de asielzoekers blij maakt met een dode mus. ‘Cambodja is alles behalve een tropisch, democratisch paradijs,’ zegt Elaine Pearson van Human Rights Watch in The Guardian.

Ook de asielzoekers zelf voelen weinig voor een vertrek. Eén van de asielzoekers zegt tegen de krant: ‘Mensen hebben Cambodja gegoogled en ze zagen dat het helemaal geen ontwikkeld land is. Het is er gevaarlijk en veel mensen hebben daar zorgen over. Er zijn dus niet zoveel geïnteresseerden.’

Campagne

Toch blijft Australië vasthouden aan het beleid dat geen enkele bootvluchteling het land kan bereiken. Daarom begon het land vorig jaar met een grote internationale campagne.

In een filmpje legt de bevelhebber over de grensbewakingsmissie uit hoe het zit: ‘No way, Australië zal nooit je thuis worden. Als je op een boot stapt zonder visum zal je nooit in Australië aankomen. Iedere boot die illegaal Australië probeert te bereiken zal worden onderschept en weer veilig uit onze wateren worden verwijderd. De regels gelden voor iedereen: families, kinderen, hogeropgeleiden, er zijn geen uitzonderingen. Geloof de leugens van mensensmokkelaars niet. Deze criminelen stelen je geld en brengen in ruil daarvoor jouw leven en dat van je familie in gevaar, voor niets’.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.