buitenland

Zoektocht naar lichamen Germanwings-crash gestaakt

Door Elif Isitman - 05 april 2015

De zoektocht naar de lichamen van de 150 slachtoffers van de vliegramp met de Airbus A320 van Germanwings in de Zuid-Franse Alpen is gestaakt. En de Europese Commissie heeft problemen aangetroffen bij de Duitse federale luchtvaartdienst.

Doordat het vliegtuig vrijwel geheel verpulverd is, was de zoektocht naar lichamen extreem moeilijk. De zoektocht naar de persoonlijke bezittingen van de inzittenden gaat nog wel door, meldde een lokale bron aan persbureau Reuters.

DNA-profielen

De openbaar aanklager in Marseille Brice Robin zei eerder deze week dat 150 DNA-profielen zijn geïsoleerd uit de meer dan 2000 monsters die op de plaats van de crash zijn gevonden. Hij zei hierbij ook dat het niet zeker is dat het om DNA van alle slachtoffers gaat. Hierover zou binnen twee tot drie weken duidelijkheid moeten ontstaan.

Lufthansa, het moederbedrijf van de budgetairline Germanwings, heeft een extern bedrijf ingeschakeld om de resten van het vliegtuig te bergen. De berging zal volgende week van start gaan en kan volgens de lokale politie tot twee maanden lang duren.

Issues

De Europese Commissie liet zaterdag verder weten dat er in de aanloop naar de crash ‘issues’ waren met de Luftfahrtbundesamt (LBA), de Duitse federale luchtvaartdienst. De dienst zou niet in lijn met de regels van het Europese agentschap voor veiligheid in de luchtvaart EASE opereren. In november zou de commissie Berlijn al hebben opgedragen de regels aan te scherpen.

De LBA zou hierbij onder meer kampen met een gebrek aan personeel, waardoor checks op vliegtuigen, cabinepersoneel en maatschappijen gebrekkig zouden kunnen zijn geweest. De LBA vergaart ook bijvoorbeeld informatie over de medische checks. Het is nog niet duidelijk of dit als factor heeft meegespeeld in de crash met Germanwings. De commissie heeft de LBA nu opnieuw opgedragen mee te werken.

De bewijzen dat de co-piloot Andreas Lubitz de Airbus A320 moedwillig liet neerstorten blijven zich opstapelen. Vorige week werd al bekend dat Lubitz kampte met ernstige psychische problemen en een oogaandoening. Hij verzweeg dit voor zijn werkgever Lufthansa. Deze week kwam verder naar buiten dat hij voor de crash op het internet zocht naar informatie over zelfmoord.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.