buitenland

Zware aardbeving Nepal eist mogelijk duizenden levens

Door Servaas van der Laan - 25 april 2015

Nepal is zaterdagochtend getroffen door een zware aardbeving met een magnitude van 8,1. Het Amerikaanse geologische instituut USGS vreest dat het dodental in de duizenden loopt.

Volgens de politie zijn er tot nu toe 876 doden geteld, maar dat aantal loopt snel op. De meeste doden vielen in het dichtbevolkte gebied rond de hoofdstad Kathmandu.

Zwaarste in 81 jaar

Ook in de buurlanden vielen doden. De Indiase regering verklaarde tegenover de BBC dat er in India 35 mensen waren omgekomen. In de Chinese regio Tibet vielen vijf doden. De aardbeving, met een kracht lokaal gemeten op 8,1 op de schaal van Richter, was de zwaarste beving in Nepal in 81 jaar.

De Nepalese regering heeft de noodtoestand uitgeroepen in de getroffen gebieden en heeft om internationale hulp gevraagd. Het Rode Kruis in Nepal is bezig met een zoek- en reddingsactie. De hulpverleners proberen in kaart te brengen hoe hoog de nood is en wat er moet gebeuren, zei een woordvoerder van de organisatie zaterdag.

Tempels en paleizen ingestort

De aardbeving heeft in de hoofdstad voor flinke schade gezorgd. Een aantal historische monumenten is door de schok ingestort. Tempels, een oude toren van negen verdiepingen en delen van een voormalig paleis zijn ingestort. Bij andere monumenten is de schade zo groot dat er instortingsgevaar is.

De aardbeving heeft ook lawines veroorzaakt op de Mount Everest. Zeker acht mensen kwamen zaterdag om toen een lawine een deel van een basiskamp van beklimmers van de Mount Everest bedolf.

Een ambtenaar van het ministerie van Toerisme in Kathmandu denkt dat het dodental nog kan oplopen. Het kan om buitenlanders of sherpa’s gaan, zei hij. April en mei behoren tot de populairste maanden om de Mount Everest te beklimmen, totdat het eind mei begint te regenen en wolken het zicht sterk verslechteren. Een klimmer meldt op Twitter dat het basiskamp ernstig is beschadigd en dat de groep klimmers waartoe hij behoort, in de val zit. ‘Alstublieft bid voor iedereen’, schrijft hij.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.