buitenland

Abbott: geen warm welkom voor terugkerend jihadistentrio

Door Elif Isitman - 19 mei 2015

Australische jihadisten die er spijt van hebben dat ze naar het kalifaat van terreurbeweging Islamitische Staat (IS) in Syrië of Irak zijn afgereisd, hoeven in Australië niet op een warm onthaal te rekenen. Volgens premier Tony Abbott zijn IS-aanhangers alleen welkom als ze regelrecht naar de gevangenis gaan.

Hij zei dinsdag in The Sydney Morning Herald ‘geen genade’ te willen tonen aan berouwvolle jihadisten. ‘Het is een misdaad en blijft een misdaad,’ aldus Abbott.

Twijfel

De Australische regering is momenteel in onderhandeling met drie jihadisten die terug naar huis willen, maar twijfelt om ze het land in te laten. De regering is er niet zeker van dat ze IS wel echt de rug hebben toegekeerd en vreest voor de mogelijkheid dat ze zich, eenmaal weer thuis, zullen ontpoppen tot terroristen en aanslagen zullen plegen.  Ook vreest de regering voor de veiligheid van ambassadepersoneel dat het trio eventueel zou moeten assisteren bij terugkomst.

Volgens de advocaat van Abu Ibrahim, een van de drie vermeende jihadisten, is zijn cliënt ‘bereid om alle consequenties te aanvaarden’ bij terugkomst en wil hij zijn ervaringen gebruiken om andere mogelijke IS-rekruten te waarschuwen. Volgens zijn advocaat zou Ibrahim zijn begonnen als arts in een kamp van het Vrije Syrische Leger. De advocaat denkt dat zijn cliënt bij terugkeer een waardevolle bijdrage zou kunnen leveren aan intelligentiediensten en deradicalisering.

Celstraf

Abbott sprak hierover harde woorden: als het aan hem ligt, worden de jihadisten bij terugkeer onmiddellijk ‘gearresteerd, vervolgd en opgesloten’. De drie jihadisten zouden bij terugkeer kunnen rekenen op een celstraf van maximaal 25 jaar als ze worden veroordeeld voor het lidmaatschap aan een terroristische organisatie of als bewezen kan worden dat ze zich in verboden gebieden in Syrië en Irak hebben begeven.

Australië heeft recentelijk de maatregelen aangescherpt in de strijd tegen terreur in de nasleep van het gijzeldrama met Han Maron Monis in Sydney eind vorig jaar: zo lopen Syriëgangers het risico om hun paspoort te verliezen en is het voor Australische burgers verboden naar IS-beheerde gebieden in Syrië en Irak af te reizen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.