buitenland

Ambassadeur in Pakistan goed aanspreekbaar na helikoptercrash

Door Servaas van der Laan - 08 mei 2015

De Nederlandse ambassadeur in Pakistan, Marcel de Vink, is ‘goed aanspreekbaar’ nadat hij gewond raakte bij een helikopterongeluk in dat land. De helikopter stortte neer op een school in een vallei in het noorden van het Aziatische land.

Minister Bert Koenders (PvdA) van Buitenlandse Zaken is aangedaan door de dodelijke crash van de helikopter met diplomaten in het noorden van Pakistan.

Goed aanspreekbaar

‘Inmiddels heb ik met Marcel de Vink gesproken om hem een hart onder de riem te steken,’ zei Koenders. ‘We leven intens met hem mee. Hij was goed aanspreekbaar. Zijn verwondingen worden in het ziekenhuis nog in kaart gebracht.’ De minister laat verder weten dat er alles aan wordt gedaan om De Vink zo snel mogelijk veilig thuis te brengen.

Volgens de informatie die het ministerie van Buitenlandse Zaken nu heeft, zijn zeven mensen omgekomen. Onder hen zijn de ambassadeurs van Noorwegen en van de Filipijnen. Ook twee ambassadeursvrouwen uit Maleisië en Indonesië, en beide piloten kwamen om het leven. In totaal had de helikopter zeventien mensen aan boord, onder wie elf buitenlanders. ‘Dit is een verschrikkelijke crash en ik leef mee met alle betrokkenen en nabestaanden, onder meer in Pakistan, Noorwegen, Maleisië, Indonesië en de Filipijnen’, zei de minister.

Oorzaak

De oorzaak van de crash is onduidelijk. Het Pakistaans leger spreekt van een technische fout bij het landen. De Taliban beweren dat zij de helikopter hebben neergehaald.

‘Er wordt momenteel uitgezocht wat er precies is gebeurd’, zegt Koenders. De werkzaamheden van ambassadeur De Vink worden tijdelijk overgenomen door Geoffrey van Leeuwen, consul-generaal in Mumbai. Hij reist daarom naar Islamabad.

De Vink is sinds 2014 in Islamabad werkzaam. Eerder was hij hoofd van de politieke afdeling van de ambassade in de Amerikaanse hoofdstad Washington.

Ook de Poolse ambassadeur liep verwondingen op. De gewonden zijn overgebracht naar het militaire ziekenhuis in Gilgit. Hoe zij er aan toe zijn, is niet bekend.

Urgent

Ook is er nog onduidelijkheid hoe het ongeluk kon gebeuren. De school waar de helikopter op neerstortte, vloog in brand. ‘We werden gevraagd om veel ambulances te sturen, omdat de situatie urgent was,’ zei een officiële bron.

In totaal vlogen drie helikopters de delegatie van buitenlandse vertegenwoordigers en hun entourage naar de regio Gilgit-Baltistan. In totaal zouden er 37 mensen deel hebben genomen aan de trip, aldus een passagier van een van de helikopters.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.