buitenland

Anarchisten slopen alleen de dure auto’s

Door Servaas van der Laan - 03 mei 2015

Militante anarchisten hebben weer een evenement gevonden waar zij hun onvrede over de wereld kunnen spuien. ‘Gelukkig’ slopen ze bij de wereldtentoonstelling in Milaan alleen de ‘dure auto’s’.

Eens in de zoveel tijd laat de anarchistische groepering ‘Black Bloc’ van zich horen. Vaak gebruiken zij grote evenementen om hun bijzondere visie op de wereld te uiten.

Gewelddadig protest

Black Bloc, vernoemd naar de verdedigingstactiek waarvan zij zich bedienen, is vrijwel overal tegen. Ze prefereren anarchie boven democratie, communisme boven kapitalisme. De wijze van protest is gewelddadig. Terwijl een deel een menselijke blokkade (vandaar black bloc) vormt om de politie op afstand te houden, gaat het andere deel tekeer.

Er worden vuurwerkbommen, stenen en molotov-cocktails gegooid, ruiten ingetrapt, muren beklad, pinautomaten gesloopt. Vooral banken en winkeliers – want kapitalisten – moeten het ontgelden. Maar ook de Katholieke kerk is niet veilig. Toen de Black Bloc enkele jaren geleden een paar straten in Rome veranderden in een oorlogsgebied werden na afloop kapotgeslagen Maria-beeldjes gevonden op straat.

Wereldtentoonstelling

Ook dit weekend was het weer raak in Milaan waar vrijdag de Wereldtentoonstelling van start ging. Ondanks de nobele insteek van deze expo, het verduurzamen van de planeet, stuit het evenement ook op protest. Verenigd in de groep ‘No Expo’ gingen verschillende activisten vrijdag de straten op om te protesteren tegen de Wereldtentoonstelling.

Het protest was in principe vreedzaam van aard, maar werd gekaapt door de militante anarchisten. Ongeveer vijfhonderd leden van Black Bloc gingen als beesten door Milaan. Vernielden winkels en auto’s, bekladden muren met graffiti, gooiden verfbommen en molotov-cocktails naar de ordetroepen. De schade loopt mogelijk in de vele miljoenen. Vooral ondernemers in de Italiaanse stad zijn door de acties hard geraakt.

Alleen dure auto’s

Volgens Pasquale Valitutti, een 67-jarige activist die in zijn rolstoel van de ene naar de andere demonstratie rolt, gaat het om het vernietigen van ‘symbolen’. ‘Doel is het raken van symbolen. Banken, dure auto’s, geen auto’s van armen, al kan dat natuurlijk per ongeluk gebeuren in dit soort situaties.’

Dat onschuldige ondernemers nu met enorme schadeposten zitten, neemt de activist voor lief. ‘U moet begrijpen dat deze jongens hier een strafblad riskeren door op te komen voor hun idealen. Dat doen ze omdat ze wanhopig zijn, het is angst dat hen drijft… ze willen de symbolen raken van een wereld die ze niet willen.’ Volgens Valitutti is ook de Wereldtentoonstelling zo’n symbool van het kapitalisme. ‘Hierachter schuilden de multinationals. En bedenk eens wat die expo kost. Volgens de meest optimistische schattingen 1 miljard euro. En dat mogen wij betalen’.

Schade

Wat de gemeenschap ook moet betalen, is de schade die de activisten hebben aangericht. De voorzitter van de regio Lombardije heeft al laten weten 1,5 miljoen euro beschikbaar te stellen om de schade te herstellen. Dat een verenigd protest ook mooie dingen kan opleveren, laten inwoners van Milaan zondag zien. Honderden vrijwilligers zijn de straat op gegaan om de ondernemers te helpen, de straten schoon te vegen en de muren te ontdoen van graffiti.

Premier Matteo Renzi sprak schamper over het gedrag van de relschoppers. Renzi noemde ze ‘rellende rijkeluiskindjes’ die snel weer andere kleren hebben aangetrokken en laf de stad weer zijn uit gevlucht. De politie heeft slechts enkele relschoppers kunnen arresteren. Omdat de meeste activisten gezichtsbedekkende kleren droegen, zijn ze moeilijk te traceren aan de hand van videobeelden. Het is wachten op het volgende grote evenement waar de leden van Black Bloc ongetwijfeld weer uit hun holen zullen kruipen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.