buitenland

‘Andreas Lubitz oefende neerstorten tijdens andere vlucht’

Door Shari Deira - 06 mei 2015

Oefende de Duitse co-piloot Andreas Lubitz het neerstorten van het Germanwing-toestel tijdens een eerdere vlucht? Het lijkt er wel op. Tijdens een vlucht van Düsseldorf naar Barcelona liet Lubitz het vliegtuig minutenlang dalen.

Bronnen die betrokken zij bij het onderzoek naar de fatale vlucht vertellen aan de Duitse krant Bild over de daling.

Daling

Op de heenvlucht naar de Spaanse stad daalde het vliegtuig minutenlang. Daar is ‘geen wetenschappelijke verklaring’ voor, zeggen ingewijden. Wel is duidelijk dat het gaat om een ‘gecontroleerde daling’.

De 27-jarige Andreas Lubitz liet in maart Germanwings vlucht 9525 neerstorten in de Franse Alpen. Dat gebeurde terwijl de piloot buiten de cockpit was. Lubitz leed eerder aan een depressie, en kampte met medische problemen, maar verzweeg dit voor zijn werkgever.

Bij de crash kwamen de honderdvijftig inzittenden om het leven. De ‘oefening’ van Lubitz was op dezelfde dag als de fatale vlucht.

Depressie

De Amerikaanse luchtvaartautoriteit FAA zette in 2010 al vraagtekens bij de geestestoestand van Lubitz. In 2009 brak hij zijn opleiding tot beroepsvlieger af vanwege een depressie. Die studie pakte hij later dat jaar weer op.

Om de opleiding af te ronden, moest Lubtitz vliegen in de Amerikaanse staat Arizona. De FAA vroeg zich af of het Lubitz wel een licentie moest geven, maar doktoren bevestigden dat hij volledig was hersteld van zijn depressie.

Ook zou Lubitz de luchtvaarautoriteit hebben geprobeerd te misleiden. Op een vragenformulier antwoordde de Duitser ‘nee’ op de vraag of hij ooit kampte met psychische aandoeningen. Later veranderde dat hij naar ‘ja’.

In aanloop naar de crash zocht Andreas Lubitz op internet naar manieren om zelfmoord te plegen. Autoriteiten vonden ook brieven van artsen, waarin stond dat Lubitz niet mocht vliegen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.