buitenland

Anti-politierellen in Tel Aviv lopen uit de hand: waarom?

Door Nina Bogosavac - 04 mei 2015

In het centrum van de Israëlische stad Tel Aviv zijn rellen uitgebroken bij een demonstratie tegen discriminatie van honderden Israëliërs van Ethiopische afkomst. De Israëliërs gingen de straat op nadat vorige week een video verscheen waarop te zien is hoe de politie een Israëlische soldaat van Ethiopische afkomst duwt en slaat.

Er zouden 41 mensen gewond zijn geraakt, waaronder vooral politieagenten.

Het protest op zondag verliep urenlang vreedzaam totdat de groep van duizenden demonstranten van de Ayalon snelweg zich naar het Rabinplein begaven, het grootste openbare plein in Israël. Even daarvoor hadden de betogers de autoweg tussen Tel Aviv en Jeruzalem en centrale wegen van de kuststad geblokkeerd. ‘Niet zwart, niet wit, we zijn allemaal mensen’, scandeerden de demonstranten.

Geweld

Het protest werd aangekondigd op sociale media, waarna de politie zich voorbereidde op het protest. Donderdagnacht vonden soortgelijke protesten plaats.

Eenmaal aangekomen op het plein duwden de actievoerders een politievoertuig omver en gooiden met stenen en flessen naar de politie. Die antwoordde onder meer met traangas en flitsgranaten om de menigte uiteen te drijven. Een onbekend aantal demonstranten werd gearresteerd.

http://www.youtube.com/watch?v=yvHuwpnWHFA?feature=player_detailpage

Boven Tel Aviv cirkelden urenlang politiehelikopters. Honderden politieagenten probeerden ’s avonds de rust te herstellen.

Benjamin Netanyahu

Volgens het Israëlische bureau voor statistiek leven meer dan 135.000 Joden van Ethiopische afkomst in Israël.

Een paar uur na het protest riep premier Benjamin Netanyahu op tot kalmte. ‘Er is ruimte om alle beschuldigingen te onderzoeken, maar er is geen plaats voor dit soort geweld en het breken van de wet,’ zei hij.

http://www.youtube.com/watch?v=CGijH2-fWLk?feature=player_detailpage

De video waarin te zien is hoe een soldaat wordt mishandeld, ging vorige week viral en zorgde voor veel opschudding.

De Ethiopische gemeenschap in Israël klaagt al langer over discriminatie en racisme.

Premier Netanyahu zegt dat hij maandag een gesprek zal hebben met Ethiopische activisten en met de Ethiopische militair die door agenten werd mishandeld. In die zaak zijn twee agenten op non-actief gezet.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.