buitenland

BBC-ploeg opgepakt in Qatar tijdens reportage over arbeiders

Door Elif Isitman - 18 mei 2015

Een team van BBC is in Qatar gearresteerd tijdens de voorbereiding van een reportage over de leefomstandigheden van immigranten die bouwen aan stadions, wegen en hotels voor het WK van 2022. De Britse omroep was door Qatar uitgenodigd voor een bezoek aan een nieuw gebouwd wooncomplex voor de gastarbeiders.

De journalisten werden ‘als spionnen’ vastgezet, meldt BBC op haar site. Politiediensten in de hoofdstad Doha arresteerden onder meer verslaggever Mark Lobel en zijn cameraman, vertaler en chauffeur. De groep moest twee nachten in de cel doorbrengen en werd urenlang ondervraagd.

Verhoor

Volgens een verslag van Lobel zelf, waren ze op weg om een groep arbeidsmigranten uit Nepal te filmen. Qatar ligt al een tijd onder vuur omdat de arbeiders onder erbarmelijke omstandigheden zouden werken. Ook de wereldvoetbalbond FIFA, die mede verantwoordelijk was voor de organisatie van de perstour langs de accommodatie van de arbeiders, ontving eerder hevige kritiek omdat het WK in 2022 in de golfstaat wordt gehouden.

De groep  journalisten werd in de auto omsingeld door politie en langs de kant van de weg gefouilleerd. De agenten namen harde schijven en apparatuur van de groep in beslag. Na twee nachten in de cel en hevige ondervraging werd de groep plotseling weer vrijgelaten. De in beslag genomen spullen zijn nog niet geretourneerd.

Nationale veiligheid

Lobel beschrijft het politieverhoor als ‘vijandig’. Ze stelden volgens hem geen directe vragen en uitten ook geen concrete beschuldigingen, maar bleven steeds vragen wat de journalisten tijdens hun verblijf hadden gedaan en wie ze hadden gesproken.

Een van de politieagenten zou Lobel hebben toegefluisterd dat hij geen telefoontje mocht plegen om mensen op de hoogte te stellen en dat dit als een ‘zaak van nationale veiligheid’ zou worden behandeld. Lobel is verbaasd over de arrestatie omdat Qatar de ploeg zelf heeft uitgenodigd, als onderdeel van een publiciteitstour van het oliestaatje ter voorbereiding op het WK-voetbal van 2022.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.