buitenland

Bekende namen in nieuwe regering Cameron

Door Servaas van der Laan - 08 mei 2015

Een aantal vertrouwde namen keert terug in de ministersploeg van de nieuwe regering die de herkozen Britse premier David Cameron aan het vormen is. Zo blijven de ministers van Financiën, Buitenlandse Zaken, Defensie en Binnenlandse Zaken op hun post.

Terwijl de Conservatieven hun overweldigende overwinning bij de verkiezingen om het Britse Lagerhuis nog aan het vieren zijn, is premier Cameron alweer aan de slag gegaan op Downing Street 10.

Vertrouwde namen

Bij een herverkiezing hoort immers een nieuwe ministersploeg, maar Cameron vertrouwt vooral op de mannen en vrouwen uit zijn vorige kabinet.

Zo blijft George Osborne minister van Financiën. Osborne staat bekend als een eurosceptische pragmaticus die al langer pleit voor ingrijpende Europese hervormingen. De minister vindt dat de huidige welvaartslidstaat van de EU niet bestand is tegen opkomende economische machten in het oosten en zuiden van onze planeet.

Anti-terrorisme

Theresa May blijft ook in Cameron II de minister van Binnenlandse Zaken. May is verantwoordelijk voor een strenge anti-terrorismewet die vorig jaar van kracht werd. De minister gaf met de wet Britse veiligheidsdiensten meer mogelijkheden in de strijd tegen terrorisme.

Volgens May is de kans op een aanval op eigen bodem groter dan ooit en ze wil er ‘alles aan doen’ om ervoor te zorgen dat Britse jihadstrijders in Syrië en Irak niet terug kunnen keren naar Groot-Brittannië.

Anti-Poetin

Minister Bert Koenders (PvdA) van Buitenlandse Zaken zal geen nieuwe naam uit zijn hoofd hoeven leren als hij naar Londen reist. Zijn Britse ambtsgenoot Philip Hammond blijft eveneens op zijn post. Hammond staat onder meer bekend als een grote criticus van de Russische president Vladimir Poetin.

Volgens Hammond gedraagt de Russische president zich als ‘een tiran uit het midden van de 20ste eeuw’. Hammond speelde eerder met de optie om het Oekraïense leger van wapens te zien om het te ondersteunen in de strijd tegen de separatisten.

Groter Groot-Brittannië

En de Britse ambtenaren op het ministerie van Defensie zullen het vertrouwde gezicht van Michael Fallon terugzien. Ook Fallon is fel gekant tegen de politiek van Poetin. Volgens de minister is Poetin na de Krim ook uit op onrust in de Baltische staten. Daarnaast pleit Fallon al geruime tijd voor een grotere rol van het leger bij de aanpak van terrorisme.

Cameron zei vrijdag in een korte toespraak voor zijn ambtswoning dat zijn regering ernaar streeft ‘het hele land bij elkaar te brengen’. ‘Groot-Brittannië staat iets speciaals te wachten,’ sprak hij. ‘Dit wordt een regering voor de hele natie. We gaan Groot-Brittannië nog een stukje groter maken.’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.