buitenland

Boodschap Baghdadi? ‘Islam nooit religie van vrede geweest’

Door Shari Deira - 15 mei 2015

Terreurbeweging IS heeft een audioboodschap vrijgegeven, waarop leider Abu Bakr al-Baghdadi te horen zou zijn. Als de boodschap authentiek is, zou het voor het eerst in maanden zijn dat de IS-leider van zich laat horen.

In de boodschap worden moslims gestimuleerd om hun spullen te pakken en te verhuizen naar ‘het kalifaat’, dat is uitgeroepen in Syrië en Irak.

Zwaargewond

Dat het gaat om een recente boodschap, blijkt uit het feit dat er wordt gerefereerd aan het conflict in Jemen. Een coalitie onder leiding van Saudi-Arabië neemt het daar op tegen de Houthi-rebellen. Analisten zeggen tegen BBC News dat de stem inderdaad lijkt op die van Baghdadi, maar het is nog niet officieel vastgesteld.

Er zijn diverse keren berichten geweest dat Baghdadi zwaargewond zou zijn geraakt bij bombardementen. Het is dus onduidelijk hoe de IS-leider er nu aan toe is. In de boodschap zegt Baghdadi dat er geen excuus is voor moslims om niet naar ‘de Islamitische Staat’ te komen.

‘We roepen jou op om wapens te dragen en te vechten waar je ook bent. De islam is nooit een religie van vrede geweest. Islam is de religie van het gevecht. Niemand moet geloven dat de oorlog die wij voeren de oorlog is van Islamitische Staat. Het is de oorlog van alle moslims, die Islamitische Staat aanvoert. Het is de oorlog van moslims tegen ongelovigen.’

In de boodschap veroordeelt de spreker het optreden van Saudi-Arabië in Jemen, wat zou leiden tot het eind van de heerschappij van de koninklijke familie van het land.

Coalitie

Baghdadi liet in november voor het laatst van zich voren via een audioboodschap. De boodschap duurde zeventien minuten en werd verspreid via sociale media. Baghadi maakte toen de internationale coalitie die vecht tegen IS belachelijk. Hij noemde de coalitie ‘doodsbang, zwak en machteloos’.

Het enige publieke optreden van Baghdadi was in juli, nadat IS de Iraakse stad Mosul veroverde.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.