buitenland

Britse verkiezingen: kranten geven hun lezers stemadvies

Door Shari Deira - 06 mei 2015

Op 7 mei gaan de Britten dan eindelijk naar de stembus. Reden voor de Britse kranten om uit te pakken op de voorpagina met een, vaak niet verkapt, stemadvies.

Het is geen geheim welke krant, welke politieke partij steunt. De verkiezingsstrijd wordt vaak ook uitgevochten op de voorpagina.

The Sun

Tabloid The Sun steunt de Conservatieve Partij van premier David Cameron. De krant is bezig met een campagne tegen Ed Miliband en publiceert een niet al te flatteuze foto van de Labour-leider. Op deze foto van een jaar geleden eet Miliband een broodje met bacon.

‘Vandaag onthult The Sun de leugens van Ed Miliband. En vraagt jou om Tory te stemmen, om er zeker van te zijn dat het roekeloze socialisme het herstel van Groot-Brittannië geen halt toeroept.’

The Guardian

Deze krant neemt het juist op voor Labour. The Guardian steunde vijf jaar geleden nog de Libaral Democrats, maar de krant schuift nu verder op naar links. The Guardian waarschuwt voor de forse bezuinigingen op de sociale zekerheid als de Conservatieven het voor het zeggen hebben.

‘Bezuinigingen die concrete gevolgen hebben op echte levens,’ schreef de krant eerder in een commentaar.

The Times

The Times heeft zich uitgesproken voor de Conservative Party, en schrijft dat premier Cameron de kans verdient om zijn economische herstelplan af te maken. Op de voorpagina van vandaag staat dat Miliband met bedrog Downing Street 10 in wil komen.

The Daily Mail

Ook dit is de krant voor conservatief Groot-Brittannië. ‘Hoe u tactisch kunt stemmen om rode Ed uit de deur te houden.’

The Independent

Een coalitie van Conservatives-Liberal Democrats ziet deze krant het liefst als uitkomst van de verkiezingen. Hoewel The Independent doorgaans linkser is en voor Labour zou gaan, is dat nu anders. Dit had boze lezers tot gevolg.

De krant wijst erop dat onderhandelingen nodig zijn, net zoals veel experts en de peilingen voorspellen. Ook de Financial Times richt zich hierop.

Daily Express

Geen geheim wie deze krant steunt: ‘Waarom u voor UKIP moet stemmen’ en in kleinere letters daaronder: ‘zegt Nigel Farage’. De Daily Express is rechts, maar rechtser dan The Daily Mail.

Daily Mirror

Deze Labour-krant opent met een vernietigend oordeel van voormalig premier John Major over het beleid van de Tories van de afgelopen vijf jaar.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.