buitenland

Carter: IS-kopstuk gedood bij speciale operatie

Door Elif Isitman - 16 mei 2015

Amerikaanse commando’s hebben tijdens een speciale operatie een belangrijke IS-leider gedood. De Amerikanen vielen een huis in het oosten van Syrië binnen, waarna de terrorist bij een vuurgevecht om het leven kwam.

Dit meldde de Amerikaanse minister van Defensie Ashton Carter onder meer aan persbureau AP. Het gaat om de IS-leider Abu Sayyaf.

De militairen waren ’s nachts per helikopter naar het huis gegaan, dat vlakbij de olievelden al-Omar in het oosten van Syrië ligt.

Vuurgevecht

Het leger wist  van tevoren dat de IS-leider zich daar bevond. Het was de bedoeling van de Amerikanen om hem mee te nemen en daarna te verhoren, maar de man werd tijdens een vuurgevecht in de woning gedood.

De soldaten wisten de vrouw van Sayyaf. vermoedelijk een Jezidi-slavin, wel levend mee te nemen. Ook zij zou, al dan niet gedwongen, nauwe banden hebben met de IS-leiding en wordt verdacht van mensenhandel. De vrouw wordt nu verhoord. Volgens Carter zijn er bij de operatie geen militairen gewond geraakt. Ze zijn allen veilig teruggekeerd.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.