buitenland

Deel omstreden Benghazi-mails van Hillary Clinton gepubliceerd

Door Elif Isitman - 23 mei 2015

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft vrijdagavond alvast een greep uit de e-mails van Hillary Clinton gepubliceerd. De e-mails gaan over de aanslagen op het Amerikaanse consulaat en een post van de CIA in de Libische stad Benghazi in 2012.

Clinton was toen minister van Buitenlandse Zaken. De ongeveer 300 mails, van ongeveer 850 pagina’s lang, vormen slechts een klein deel van de meer dan 30.000 e-mails die Clinton als minister via haar privémailadres verstuurde.

Clinton gaf aan blij te zijn met de publicatie van de e-mails. ‘Het is slechts het begin, ik wil dat het proces versneld wordt zodat we er snel meer kunnen publiceren,’ zei de Clinton vrijdag tegen CNN.

Gemakzucht

Onlangs stelde Clinton zich kandidaat voor de Democraten in de presidentsverkiezingen van volgend jaar. Ze was van 2009 tot 2013 minister van Buitenlandse Zaken.

Ze kwam begin maart onder vuur te liggen toen bekend werd dat zij tijdens haar ambtsperiode alleen haar privémailadres had gebruikt, in plaats van een officieel overheidsadres, waardoor de e-mails niet goed gearchiveerd konden worden. Clinton zei naderhand dat het pure gemakzucht was geweest, en dat ze het niet nodig vond om meerdere adressen te gebruiken.

De Republikeinen grijpen het e-mailschandaal aan om Clinton in een kwaad daglicht te zetten. De aanslagen op 11 september 2012 in Benghazi kostten vier Amerikanen, onder wie ambassadeur Christopher Stevens, het leven. Een commissie van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden onderzoekt de zaak.

De Republikeinen proberen aan te tonen dat de veiligheid rond de diplomatieke post werd verwaarloosd en beweren dat Clinton medeschuldig is dat er aanvankelijk onjuiste informatie werd gegeven over wat er was gebeurd. Clinton pleit al sinds het nieuws bekend is voor een zo snel mogelijke publicatie van alle mails.

Imago

De e-mails, die hier te lezen zijn, veranderen echter niets aan ‘onze opvattingen over wat er voor, tijdens en na de aanslagen is gebeurd,’ liet een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken via Twitter weten.

De e-mails geven inderdaad niet veel nieuwe informatie. Wel laten ze zien dat het communicatiepersoneel van Clinton zich zorgen maakte over haar imago in de nasleep van de aanslag. Onder de gepubliceerde e-mails zijn onder meer forwards van haar persteam over positieve media-aandacht voor haar persconferentie over de aanslag.

In een van de mails verzekert een van haar medewerkers haar dat ze ‘het correcte taalgebruik’ hanteerde bij het beschrijven van de gebeurtenissen die aan de aanslag vooraf gingen. Het exacte taalgebruik was belangrijk omdat de regering in eerste instantie zei dat het om een ‘spontane aanval’ als reactie op een anti-islamitische film ging, en deze bewering later weer introk.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.